מנופאוזה היא שלב טבעי בחייה של כל אישה, המסמן את סיום תקופת הפוריות. בעוד שבדרך כלל מנופאוזה מתרחשת סביב גיל 50, ישנן נשים שחוות גיל מעבר מוקדם – מצב בו הפסקת המחזור החודשי מתרחשת לפני גיל 45, או מנופאוזה מוקדמת מאוד, שהיא למעשה אי ספיקה שחלתית- לפני גיל 40. כ-10% מהנשים יחוו מנופאוזה מוקדמת, וכ 2% יתמודדו עם כשל שחלתי מוקדם. תופעה זו עלולה להיות בעלת השלכות בריאותיות ורגשיות משמעותיות, ולכן חשוב להכיר את הגורמים, התסמינים ואפשרויות הטיפול הקיימות. אותן נשים, אשר מתבשרות על היותן במנופאוזה מוקדמת, צריכות להתמודד הן עם התסמינים של גיל המעבר מוקדם מהצפוי, והן עם ההשלכות הרגשיות של אותה בשורה. חלק מאותן נשים עדיין לא סיימו מבחינתן את רצונן בילדים נוספים, מה שמקשה עוד יותר על ההתמודדות.
מהם הגורמים לגיל מעבר מוקדם?
גורמים גנטיים
מחקרים מראים כי ישנה השפעה גנטית על גיל תחילת המנופאוזה. נשים שאימותיהן או אחיותיהן חוו גיל מעבר מוקדם, נמצאות בסיכון מוגבר לכך. יתר על כן, שינויים בגנים מסויימים יכולים לגרום להפחתה בתפקוד השחלות וכניסה למנופאוזה מוקדמת (למשל נשאות לתסמונת X שביר, תסמונת טרנר מלאה או חלקית).
ניתוח לכריתת השחלות
ניתוח לכריתת השחלות, כפי שמבוצע במקרים של נשאיות למוטציות בגנים BRCA1 BRCA2 ותסמונת לינץ', מכניס את האישה בבת אחת לגיל המעבר. זאת בניגוד לכניסה ההדרגתית לגיל המעבר אשר מתרחשת בדרך כלל.
טיפולים רפואיים
טיפולי כימותרפיה או הקרנות לאזור האגן פוגעים ברקמת השחלות ועלולים לגרום להפסקת הפעילות ההורמונלית שלהן, מה שמוביל להפסקת הווסת וכניסה לגיל המעבר.
מחלות אוטואימוניות
מחלות אוטואימוניות נמצאות בקשר חזק לכשל שחלתי מוקדם. נשים עם מחלות אוטואימוניות שונות ובעיקר תסמונת אדיסון, סוכרת נעורים והפרעה אוטואימונית בבלוטת התריס, הן בעלות סיכויים גבוהים יותר לפתח כשל שחלתי מוקדם. במקביל, נשים עם כשל שחלתי מוקדם נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות אוטואימוניות נוספות. לעיתים ניתן לזהות בדם האישה נוגדנים כנגד רקמת השחלה עצמה, דבר המהווה עדות ברורה למרכיב האוטואימוני.
גורמים סביבתיים ואורח חיים
- עישון – מחקרים מצביעים על כך שעישון גורם לפגיעה בתפקוד השחלות ויכול לקצר את תקופת הפוריות במספר שנים.
- תזונה לקויה – חוסרים תזונתיים, במיוחד של חומצות שומן חיוניות, ויטמין D ונוגדי חמצון, עלולים לפגוע בתפקוד ההורמונלי התקין ולהוביל להפסקת הווסת מוקדם מהצפוי. גם תת תזונה בכללותה יכולה להביא לקיצור תקופת הפוריות.
- מתח נפשי כרוני – לחץ ממושך עלול להשפיע על תפקוד ההיפותלמוס וההיפופיזה, שני אזורים במוח השולטים על פעילות השחלות, ובכך לזרז את הפסקת המחזור החודשי.
- משקל גוף נמוך מאוד – נשים עם תת-משקל או הפרעות אכילה כמו אנורקסיה נמצאות בסיכון גבוה יותר למנופאוזה מוקדמת.
- חשיפה לרעלים סביבתיים – חומרים כמו ביספנול A (BPA), פטלטים ורעלים סביבתיים אחרים יכולים לפגוע בפעילות השחלות ולתרום להופעת גיל מעבר מוקדם.
תסמינים של מנופאוזה מוקדמת
באופן כללי, תסמיני מנופאוזה מוקדמת יהיו דומים לאלה של מנופאוזה רגילה. אולם, קיימים מספר שינויים קלים אשר אופיינים לגיל מעבר שמופיע מוקדם.
תסמינים וסתיים
- הפסקת וסתות מוחלטת למשך מספר חודשים, או קבועה.
- אי-סדירות של המחזור החודשי – בתחילת התהליך, המחזור החודשי הופך לעיתים תכוף יותר, ובהמשך חלה התרחקות בין הוסתות, עם שינויים בעוצמת הדימום ובתדירות הווסת.
- חזרה של וסתות סדירים לאחר הפסקה ארוכה היא תופעה אשר קיימת במצב של גיל מעבר מוקדם הרבה יותר מאשר במנופאוזה רגילה. לעיתים, גם הריון ספונטני יכול להתרחש במצב זה.
תסמינים ואזו- מוטוריים
גלי חום – תחושה פתאומית של חום כמו גל בעירה העולה בגוף, המלווה בהזעה מופרזת, לעיתים תחושת להט באזור הראש ותחושת קור לאחר מכן.
הזעות לילה- גלי חום ליליים או תחושת חום כללית והזעה מוגברת בשעות הלילה. תופעה זו פעמים רבות מעירה משינה, פוגעת קשות באיכות השינה וקשורה בעייפות כרונית וירידה באנרגיה לאורך שעות היום.
דופק מואץ ופלפיטציות- תחושת מודעות יתר לדופק, פעימות אשר הולמות דרך בית החזה, או התקפי דופק מהיר במיוחד.
תסמינים נפשיים ורגשיים
- שינויים במצב הרוח – עצבנות, נטייה למצבי רוח משתנים, אי יציבות רגשית, תחושת מתח ועצב ללא סיבה ברורה, חוסר סבלנות ורגישות יתר לגירויים חיצוניים.
- דיכאון וחרדה – תחושת עצבות מתמשכת, החל מדכדוך קל ועד דיכאון מלא, ירידה במוטיבציה ובאנרגיה, קושי ביזימה או הפקת הנאה מפעולות אשר גרמו הנאה קודם לכן. כמו כן, קיימים לעיתים תסמינים של חרדה החל מתחושת חרדה כללית, מחשבות טורדניות ועד להתקפי חרדה ממש.
תסמינים הקשורים בשינה, עירנות וריכוז
קשיי שינה מכל הסוגים- קושי להירדם, יקיצות מוקדמות או התעוררויות ליליות רבות. התופעות הללו יכולות להתקיים עם או ללא קשר לגלי חום או הזעות ליליות.
עייפות כרונית וירידה באנרגיה- תחושה של קושי לשמור על עירנות ואנרגיה גבוהה במהלך היום. תחושות אלה מהוות מקור לקושי ניכר בתפקוד היומיומי של האישה. הן יכולות לנבוע משינה לא מספקת, אולם לעיתים הן קיימות אפילו בנוכחות שנת לילה מספקת.
תחושת ערפול מוחי- קשיי ריכוז, למידה, קושי בזיכרון ושליפת שמות ונתונים.
תסמינים נרתיקיים וקושי בתפקוד מיני
- יובש נרתיקי – ירידה ברמות האסטרוגן עלולה לגרום להידקקות רקמת הנרתיק, מה שמביא למגוון תסמינים כגון יובש, עקצוצים, אי נוחות, ריח לא נעים, צריבה וכאבים בקיום יחסי מין.
- דלקות חוזרות בשתן- כמו הנרתיק, גם רקמת פתח השופכה (צינור השתן) זקוקה לאסטרוגן, ומחסור בו גורם להידקקות ואטרופיה של אותה רקמה, עם חשיפת יתר שלה לחיידקים אשר מגיעים מהנרתיק ועולים מעלה למערכת השתן.
- ירידה בחשק המיני – שינויים הורמונליים משפיעים על הליבידו, וכתוצאה מכך ישנה ירידה ברצון וביכולת לקיים יחסי מין או להגיע לאורגזמה. בנוסף, תסמיני גיל מעבר אחרים כגון גלי חום או עייפות יכולים גם הם לפגוע ביכולת התפקוד המיני.
תסמינים ארוכי טווח
- ירידה בצפיפות העצם (אוסטיאופניה ואוסטיאופורוזיס) – ירידה ברמות האסטרוגן גורמת לאובדן מסת עצם ולסיכון גבוה יותר לשברים. היעדר אסטרוגן דוחף את רקמת העצם להעדיף תהליך של פירוק עצם על פני תהליך של בניה.
- שינויים במשקל וברמות הכולסטרול – שינויים הורמונליים עלולים לגרום לפיזור שונה של השומן בגוף, עם נטיה להצטברות שומן באזור הבטני, כמו גם לעליה כללית במשקל. בנוסף, קיימת עלייה בסיכון לפתח תסמונת מטבולית הכוללת תנגודת לאינסולין, סוכרת ועליה בשומני הדם, מה שמגביר את הסיכון למחלות לב.
- טרשת עורקים- האסטרוגן בנוכחותו מונע היווצרות פלאקים טרשתיים בעורקים. עם היעלמות האסטרוגן והאפקט המיטיב שלו, מתחיל תהליך מואץ של היווצרות טרשת בדפנות כלי הדם. תהליך זה כולל גם את כלי הדם של מערכת העצבים המרכזית (המוח) ואת כלי הדם של הלב, מה שיכול להעלות את הסיכון לארועים של שבץ וארועים איסכמיים של הלב (התקף לב).
- בעיות עור ושיער – ירידה ברמות האסטרוגן עלולה לגרום ליובש בעור, יובש בשיער, הופעת קמטים ונשירת שיער. כמו כן, תיתכן תחושת יובש גם בחלל הפה ובריריות.

אבחון מנופאוזה מוקדמת
האבחון מבוסס על מספר שלבים:
היסטוריה רפואית
הרופא יבצע תשאול מקיף על ההיסטוריה הרפואית של המטופלת, כולל תדירות המחזור החודשי, הופעת תסמינים נוספים, רקע משפחתי של מנופאוזה מוקדמת וגורמי סיכון אפשריים כמו מחלות אוטואימוניות או טיפולים רפואיים קודמים. כמו כן, התשאול יתמקד גם בתסמינים אותם חשה האישה, תדירותם ועוצמתם, והקשרם למחזור החודשי.
בדיקות דם
בניגוד למנופאוזה רגילה בגילאים אופייניים, בה אנו לא נזקקים לבדיקות הדם על מנת לאבחן את גיל המעבר, מצב של מנופאוזה מוקדמת הוא יוצא מן הכלל בו פעמים רבות נסתייע בבדיקות דם לפרופיל הורמונלי, על מנת לאשר ולבסס את האבחנה. חשוב לציין, כי רמות ההורמונים השונים עוברות תנודות ניכרות ושינויים במהלך החודש, ולכן ישנה חשיבות למתי הן נמדדות. אם קיים ספק בדיוק הבדיקות, יתכן כי נרצה לבצע אותן שוב.
- FSH (הורמון מגרה זקיקים) – רמות גבוהות של FSH מעידות על ירידה בתפקוד השחלות.
- אסטרדיול (אחת התצורות של אסטרוגן) – רמות נמוכות מצביעות על תפקוד שחלה ירוד.
- LH (הורמון ההצהבה) – רמות מוגברות יכולות להעיד על ירידה בתפקוד השחלות.
- פרוגסטרון- הורמון אשר מופרש מהזקיק בשחלה לאחר הביוץ בלבד. רמה מוגברת שלו מעידה על כך שהתרחש ביוץ.
- AMH (הורמון אנטי-מולריאני) – משמש להערכת הרזרבה השחלתית ויכול להעיד על הידלדלות מוקדמת של הביציות. בדיקה זו גם נותנת אינדיקציה לגבי יכולת האישה להשיג הריון.
- רמות TSH ופרולקטין- לעיתים, הפרעות אנדוקריניות אחרות משבשות את מערכת הורמוני המין ואת הציר ההורמונלי כולו. בדיקות אלה חשובות על מנת לשלול בעיה הורמונלית אחרת כסיבה להפסקת הוסת.
בדיקה גופנית ובדיקות דימות
- אולטרסאונד אגני – בדיקה זו מאפשרת להעריך את גודל השחלות ומספר הזקיקים, מה שיכול לספק מידע על תפקוד השחלות. בבדיקה זו מבצעים גם הערכה של עובי רירית הרחם, אשר יכולה לשפוך אור על הסיבה להיעדר וסת ואף לסייע בבחירת הטיפול.
- בדיקה גופנית הכוללת בדיקת הנרתיק לסימני יובש ואטרופיה
- בדיקות צפיפות עצם (DEXA) – נשים עם מנופאוזה מוקדמת נמצאות בסיכון גבוה לאוסטיאופורוזיס, ולכן בדיקת צפיפות עצם חשובה להערכת בריאות העצם והצורך בטיפול.
בדיקות גנטיות
במקרים בהם קיים חשד לגורם גנטי, ניתן לבצע בדיקות גנטיות לזיהוי תסמונות כמו X שביר או תסמונת טרנר.
בדיקות למחלות אוטואימוניות
נשים עם מנופאוזה מוקדמת עשויות לעבור בדיקות לנוגדנים אוטואימוניים, כמו בדיקות לתפקוד בלוטת התריס, סוכרת או מחלות אוטואימוניות אחרות.
דרכי טיפול במנופאוזה מוקדמת
טיפול הורמונלי חלופי לגיל המעבר (MHT)
- טיפול הורמונלי חלופי משמש להשלמת המחסור באסטרוגן ולעיתים בטסטוסטרון. מתן של הורמונים חיצוניים במקום אלה החסרים בגוף מסייע בהפחתת תסמינים כמו גלי חום, קשיי שינה, שינויים במצב הרוח ושומר על בריאות הלב והעצם. כמו כן, הטיפול ההורמונלי מאט את ההזדקנות של כלל מערכות ואברי הגוף עם הפסקת האספקה של אסטרוגן.
- הטיפול בפרוגסטרון ניתן על מנת לבלום את השפעת האסטרוגן ברחם. חשיפה בלתי מאוזנת לאסטרוגן בלבד עלולה לגרום לעיבוי ושגשוג יתר של רירית הרחם, ולסכן את האישה בסרטן רירית הרחם בהמשך.
- מתן טיפול הורמונלי חלופי לגיל המעבר במקרים של מנופאוזה מוקדמת מפחית את הסיכון למחלות לב ומקטין את התמותה ממחלות לב.
- מתן טיפול הורמונלי חלופי מקטין את הסיכון לתחלואה פסיכיאטרית, קוגניטיבית, תסמונת מטבולית ושברים אוסטיאופורוטיים.
- מתן טיפול הורמונלי חלופי מקטין את שיעור התמותה מכל הסיבות באותן נשים.
- מנופאוזה מוקדמת היא אחת ההתוויות הברורות להתחיל טיפול הורמונלי חלופי לגיל המעבר, גם ללא תסמינים משמעותיים.
טיפול מקומי לנרתיק
התסמינים הנרתיקיים אינם הראשונים או המיידים איתם יתמודדו מרבית הנשים במנופאוזה מוקדמת. יחד עם זאת, שכיחות תסמינים אלה עולה מאוד בהמשך, עמוק יותר לתוך גיל המעבר. פעמים רבות, הטיפול ההורמונלי הסיסטמי אינו נותן מענה מספק לנרתיק. לפיכך, גם אם לא באופן מיידי, בדרך כלל נוסיף גם טיפול מקומי לנרתיק. הטיפול היעיל ביותר לנרתיק הינו טיפול הורמונלי מקומי אשר אפשר להחדיר לנרתיק על ידי טבליות, פתיליות או קרמים.
שינויים והתאמות באורח החיים
פעילות גופנית סדירה- השילוב הרצוי הינו פעילות אירובית, פעילות בונת עצם ותרגילי כוח.
הקפדה על תזונה מתאימה- נשים רבות בגיל המעבר מרגישות, שגופן אינו מגיב באותו האופן בו היו מורגלות בעבר, הן מבחינת נטיה להשמנה והן מבחינת קושי בהורדת משקל. נוכח המצב ההורמונלי והגיל המשתנה, לא ניתן להישאר עם אותה התזונה אשר היתה בעבר ולצפות מהגוף לתגובה זהה. לכן, יש צורך להתאים את התזונה והתפריט לגיל המעבר. תזונה מתאימה היא גם בעלת תרומה משמעותית ביותר להפחתת תסמינים שונים של גיל המעבר. רצוי לשלב בתזונה רמות נאותות של סידן ואומגה 3.
היגיינת שינה- נוכח קשיי השינה הנפוצים בגיל המעבר, קיימים מספר הרגלים אותם רצוי לסגל לפני השינה וכוללים שינוי מועדי האכילה, שעות שינה קבועות ומספקות, תאורה מתאימה, המנעות מחשיפה למסכים במיטה, צמצום הסחות דעת לפני השינה, המנעות משתיית קפה ואלכוהול לקראת השינה ועוד.
טיפולים טבעיים ותוספים
- תוספי תזונה- תוספת סידן וויטמין D לתמיכה בבריאות העצמות.
- מגנזיום אשר יכול לסייע בשיפור השינה
- צמחי מרפא – כגון קוהוש שחור ואיזופלבונים ממקור של פולי סויה שעשויים להקל על תסמינים. שיח אברהם אשר יכול לסייע בתלונות הקשורות לתסמונת קדם וסתית ותחושת הדכדוך אשר נלווית אליה.
- שורשים נוספים כגון מאקה, אשווגנדה וג'ינסנג אשר יכולים לסייע למגוון תסמינים של גיל המעבר.
טיפול תרופתי אשר אינו הורמונלי
טיפול זה מתאים להנשים אשר אינן יכולות או אינן מעוניינות לקבל טיפול הורמונלי.
- ואוזה- תרופה לגלי חום, אשר פועלת ישירות על מרכז ויסות הטמפרטורה במוח והראתה יעילות רבה במחקרים הקליניים.
- תרופות למניעת דיכאון וחרדה ממשפחת SSRI, SNRI ואחרות. תרופות אלה גם יעילות בהפחתת גלי החום במקרים רבים.
רפואה משלימה, תמיכה רגשית ופסיכולוגית
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) עשוי לסייע בהתמודדות עם חרדה ודיכאון. קיים גם טיפול CBT ייעודי לקשיי שינה או לאכילה רגשית.
- טיפול פסיכולוגי פרטני או קבוצתי
- טיפול מיני זוגי או אישי במקרים של קשיים ביחסי מין
- דיקור סיני עם או ללא שילוב צמחי מרפא
סיכום
מנופאוזה מוקדמת היא מצב בריאותי מאתגר, המשפיע באופן מהותי על חייהן של אותן הנשים במישורים רבים- גופניים, בריאותיים ורגשיים. יחד עם זאת, קיימים מגוון פתרונות למצב זה, אשר ביכולתם למתן או להעלים את התופעות והתסמינים כמו גם לשפר את הבריאות, איכות החיים ואף להאריך חיים. אם עולה חשד למנופאוזה מוקדמת או שכבר התקבלה אבחנה כזו, חשוב מאוד לפנות לייעוץ רפואי על מנת לשמוע על המשמעויות, אפשרויות הטיפול ויתרונותיו, תופעות הלוואי האפשריות, ולקבל את הטיפול המתאים ביותר עבור כל אישה.
שאלות ותשובות על מנופאוזה מוקדמת
במקרים רבים מנופאוזה מוקדמת אינה ניתנת למניעה, אך אורח חיים בריא, הימנעות מעישון ותזונה מאוזנת עשויים להקטין משמעותית את הסיכון.
תשאול מפורט של המטופלת, בדיקות דם להערכת רמות הורמונים כמו FSH, LH ואסטרוגן, לצד בדיקות דימות לשחלות ולרחם.
כן, תוספים צמחיים המכילים קוהוש שחור, שיח אברהם, שורק מאקה או שילובים שונים שלהם יכולים לסייע לתסמינים ואף להעלימם כליל לפרקי זמן. גם הקפדה על תזונה מתאימה (נטולת סוכר לבן, קמחים לבנים ומזון מעובד) ופעילות גופנית יכולות לשפר משמעותית את התסמינים.
כן, מנופאוזה מוקדמת גורמת לירידה משמעותית בפוריות, אך קיימות אפשרויות לשימור פוריות כגון הקפאת ביציות, הקפאת עוברים (במקרה בו יש בן זוג או תורם זרע) או תרומת ביציות.
לנשים במנופאוזה מוקדמת קיים סיכון מוגבר משמעותית ללקות במחלות לב איסכמיות, אי ספיקת לב, שבץ מוחי, תחלואה קוגניטיבית ובעיות זיכרון, אוסטיאופורוזיס ושברים, תחלואה מטבולית כמו השמנת יתר וסוכרת, וכן סיכון גבוה יותר לעליה בתמותה מכל הסיבות.
במקרה של מנופאוזה מוקדמת, טיפול הורמונלי חלופי גם מסייע בהפחתת התסמינים כמו גלי חום, קשיי שינה ושינויים במצב הרוח, גם בולם את האצת ההזדקנות של אברי הגוף, גם מונע תחלואה שונה כגון טרשת עורקים ודלדול עצם, וגם מאריך את תוחלת החיים.
כן. במקרים רבים של מנופאוזה מוקדמת הנשים מתמודדות עם שינויי מצב רוח, דכדוך ודיכאון, ירידה באנרגיה ובתאוות החיים ותסמיני חרדה. הטיפול במקרים אלה יהיה תרופתי וגם רגשי.