תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא אחת ההפרעות האנדוקריניות השכיחות ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות, המשפיעה על התפקוד התקין של השחלות וגורמת למגוון תסמינים כולל חוסר איזון הורמונלי, הפרעות ביוץ, עלייה ברמות האינסולין והשפעות מטבוליות נוספות. תסמונת השחלות הפוליציסטיות מהווה את אחת הסיבות העיקריות לאי פוריות על רקע ביוץ לא סדיר. בנוסף להשפעות על מערכת הרבייה, ל-PCOS יש השלכות רפואיות משמעותיות, כגון סיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2, השמנת יתר, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם.
למרות ששמה של התסמונת מרמז על נוכחות ציסטות בשחלות, אין מדובר בציסטות קלאסיות, אלא בזקיקים קטנים בתחילת דרכם, בשלב שטרם הביוץ, המצטברים בשחלה בשל חוסר ביוץ תקין. התסמונת מאופיינת בשינויים הורמונליים, כולל ייצור ותגובה מוגברת להורמונים זכריים (אנדרוגנים), מה שעלול להוביל לתופעות כמו צמיחת שיער מוגברת, אקנה ונשירת שיער בקרקפת (התקרחות גברית).
שכיחות התסמונת נעה בין 5%-10% מהנשים בגיל הפוריות, ורבות מהן אינן מאובחנות כראוי. בשל השונות הרחבה בתסמינים ובדרגת החומרה, נשים רבות עלולות לחוות קשיים באבחון ובניהול המצב. מודעות לאבחון מוקדם וטיפול נכון יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים ואף את הבריאות של נשים עם PCOS.
מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)?
PCOS היא הפרעה הורמונלית המשפיעה על תפקוד השחלות ומאופיינת בשלושה מאפיינים עיקריים:
- אי-סדירות ביוץ או חוסר ביוץ מוחלט – נשים עם PCOS סובלות לרוב ממחזורים בלתי סדירים או היעדר מחזור חודשי.
- רמות גבוהות של אנדרוגנים (הורמוני מין זכריים) – גורמות לתופעות כמו שיעור יתר, אקנה, עור שומני ונשירת שיער באזור הקרקפת.
- שחלות עם מראה פוליציסטי – בניגוד לשחלות תקינות, השחלות של נשים עם PCOS מכילות מספר רב של זקיקים קטנים שאינם מבשילים לביוץ.
למרות שהתסמונת נקראת "שחלות פוליציסטיות", היא אינה קשורה בהכרח לציסטות קלאסיות בשחלות, אלא לשינויים מבניים והורמונליים בשחלה. מחקרים מצביעים על כך שהתסמונת היא תוצאה של אינטראקציה בין גורמים גנטיים, מטאבוליים וסביבתיים.
גורמים וגורמי סיכון לתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)
הגורם המדויק להתפתחות תסמונת השחלות הפוליציסטיות אינו ידוע בוודאות, וקרוב לוודאי שאין גורם אחד. מחקרים מצביעים על מספר גורמים וגורמי סיכון עיקריים שעשויים לתרום להופעתה:
- נטייה תורשתית (גנטית): נראה כי קיים מרכיב גנטי בהתפתחות PCOS. נשים שלהן אם או אחות הסובלות מהתסמונת נמצאות בסיכון מוגבר לפתח אותה בעצמן. כלומר, היסטוריה משפחתית של שחלות פוליציסטיות עלולה לרמז על נטייה גנטית לתסמונת.
- עמידות לאינסולין והפרשת אינסולין מוגברת: רבות מהנשים עם PCOS מראות תנגודת לאינסולין, מצב שבו תאי הגוף אינם מגיבים ביעילות לאינסולין שמופרש מהלבלב. כתוצאה, הלבלב מפריש כמויות גדולות יותר של אינסולין בניסיון לשמור על איזון רמת הסוכר. אינסולין גבוה מהרגיל מעודד את השחלות להפריש כמות יתר של אנדרוגנים (הורמונים זכריים), מה שתורם לשיבוש הביוץ והבשלת הזקיקים, ולהופעת סימפטומים כמו שיעור יתר ואקנה. עמידות לאינסולין קשורה גם להשמנה בטנית, ושתיהן יחד מחמירות את חוסר האיזון ההורמונלי.
- עודף משקל והשמנה (אורח חיים): אורח חיים יושבני, תזונה לא מאוזנת וחוסר פעילות גופנית עשויים להגביר את הסיכון לפתח שחלות פוליציסטיות. השמנה נפוצה בכ-50%–80% מהנשים והנערות עם PCOS, והיא עלולה להחמיר את התנגודת לאינסולין ואת ההיפראנדרוגניזם ובכך להחמיר את תסמיני התסמונת. מנגד, חשוב לציין שהתסמונת יכולה להופיע גם בנשים רזות – כלומר, השמנה אינה תנאי הכרחי ל-PCOS, אך כאשר ישנה השמנה היא לעיתים מחריפה את חומרת התסמונת.
- חוסר איזון הורמונלי ואנדרוגנים מוגברים: נשים עם שחלות פוליציסטיות סובלות מעודף בהורמוני מין "זכריים" (אנדרוגנים) המיוצרים בשחלות ובבלוטות האדרנל. היפראנדרוגניזם (עודף אנדרוגנים) הוא סימן היכר מרכזי של התסמונת, והוא הגורם לתסמינים כמו שיעור יתר בפנים ובגוף, שמנוניות העור, אקנה והתקרחות בקרקפת (בפיזור אופייני לגברים). חלק מהמומחים רואים בעודף האנדרוגנים לא רק סימפטום אלא גם גורם תורם – מעגל שמנציח את עצמו, שכן אנדרוגנים גבוהים משבשים את הביוץ התקין.
- דלקתיות כרונית בדרגה נמוכה: מחקרים מצאו שנשים עם PCOS סובלות לעיתים ממצב של דלקת מערכתית קלה ומתמשכת. דלקת כרונית זו (Low-grade inflammation) עשויה לעודד את השחלות הפוליציסטיות לייצר עוד אנדרוגנים ובכך לתרום לסיכון למחלות לב וכלי דם בהמשך. גורם זה עדיין נחקר, אך הוא מדגיש את הקשר בין PCOS לבריאות המטבולית והלבבית.
תסמינים אופייניים ל-PCOS
נשים עם PCOS עשויות לחוות מגוון תסמינים, אשר יכולים להשתנות בעוצמתם בין אישה לאישה:
- מחזורים בלתי סדירים, מרוחקים או היעדר וסת
- קשיים בכניסה להריון על רקע היעדר ביוץ
- צמיחת שיער מואצת (hirsutism), בעיקר בפנים, בגב ובחזה
- אקנה ונטייה לעור שומני
- עלייה במשקל או קושי לרדת במשקל
- נשירת שיער באזור הקרקפת (בדומה להתקרחות גברית)
- עיבוי יתר של רירית הרחם, בשל גירוי אסטרוגני מתמשך והיעדר פרוגסטרון
אבחון PCOS
האבחון מתבסס על הקריטריונים של רוטרדם (Rotterdam criteria), הכוללים:
- אי-סדירות או היעדר ביוץ – יתבטא בוסתות מרוחקים או הפסקת וסתות.
- רמות גבוהות של אנדרוגנים – כפי שנמדדות בבדיקות הדם או מתבטאות בתסמינים חיצוניים.
- שחלות פוליציסטיות באולטרסאונד – נוכחות של זקיקים רבים וקטנים בכל שחלה, אשר מקובל לתאר אותם כ"מחרוזת פנינים".
אם מתקיימים לפחות שניים משלושת הקריטריונים, ניתן לקבוע אבחנה של PCOS.
הסיכונים הבריאותיים ארוכי הטווח של תסמונת השחלות הפוליציסטיות
- מחלות לב וכלי דם- נשים אלה נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח תסמונת מטבולית- עליה במשקל, שומני דם גבוהים, וסוכרת. כל אלה גם יחד מעלים סיכון להתפתחות טרשת עורקים אשר יכולה לגרום לפגיעה בתפקוד כלי הדם עם סיכון מוגבר לתחלואה לבבית או שבץ מוחי.
- סרטן רירית הרחם- גירוי אסטרוגני בלבד לאורך פרקי זמן ממושכים, ללא הפרוגסטרון (אשר מופרש רק לאחר הביוץ), גורם להתעבות לא יציבה של רירית הרחם וחלוקה מוגברת של אותה שכבת תאים, אשר יכולה לצאת מאיזון ולגרום בעתיד להתפתחות סרטן.
אפשרויות הטיפול ב-PCOS
הטיפול מותאם אישית לפי תסמיני המטופלת ורצונה בהריון באותו השלב. הוא כולל שינויים באורח החיים, רפואה משלימה וטיפולים טבעיים, תרופות ולעיתים טיפולי פוריות.
שינוי אורח חיים
- תזונה מאוזנת ודלה בפחמימות ריקות וסוכר לבן מסייעת בשיפור רמות האינסולין ובהפחתת כלל התסמינים של התסמונת.
- פעילות גופנית סדירה משפרת את הרגישות לאינסולין ועוזרת בוויסות הורמונלי.
- ירידה במשקל אפילו של 5-10%, יכולה להשיב ביוצים ומחזורים סדירים. דרך תזונה מתאימה ופעילות גופנית סדירה ניתן להשיג את אותה ירידה רצויה במשקל.
טיפול תרופתי
- גלולות למניעת הריון – מאזנות את ההורמונים, מפחיתות רמת אנדרוגנים ומסייעות בהסדרת הווסת.
- טיפול בפרוגסטרון בלבד- למשך חלק מהחודש על מנת לאפשר דימומים וסתיים ולמנוע התעבות לא רצויה של רירית הרחם לאורך זמן.
- מטפורמין/ גלוקומין – משפר את הרגישות לאינסולין ועוזר לנשים עם עמידות לאינסולין. ביכולתו של טיפול כזה גם לסייע להשבת ביוצים ואף כניסה להריון.
- כלומיפן ציטראט או לטרוזול – תרופות המעודדות ביוץ בנשים שמעוניינות להרות.
רפואה משלימה וטיפולים טבעיים
- דיקור סיני, עם או ללא שילוב צמחי מרפא
- ייעוץ וליווי תזונאית המומחית לתחום
- תוסף תזונה אשר מכיל מיו-אינוזיטול, מולקולה סוכרית התומכת באיזון הורמונלי. תוסף זה ידוע כמוריד תנגודת לאינסולין, מפחית אקנה ומסדיר את הביוץ בדרגות הצלחה שונות
טיפולי פוריות
במקרים בהם טיפול תרופתי אינו מסייע, ניתן לפנות להפריה חוץ-גופית (IVF) או טיפולים הורמונליים מתקדמים יותר על מנת להשיג הריון בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
טיפולים להורדת רמות אנדרוגנים
- ספירונולקטון, ציפרוטרון אצטט– תרופות אנטי אנדרוגניות, אשר מסייעות להפחתת צמיחת שיער עודפת ואקנה. תרופות אלה בדרך כלל לא יהוו קו טיפולי ראשון.
- גלולות אשר הפרוגסטרון שבהן מהווה גורם נוגד אנדרוגנים (דיאנה, בלארה ועוד)
- אפילציה או לייזר – אינה מורידה רמת אנדרוגנים, אולם מסייעת להסרת שיער לא רצוי
השוואת טיפולים ל-PCOS
טיפול | מנגנון פעולה | מתאים למי? |
שינוי תזונתי ופעילות גופנית | ירידה במשקל, שיפור הרגישות לאינסולין ואיזון הורמונלי, השבת ביוצים ספונטניים | כל הנשים עם PCOS |
גלולות למניעת הריון | ויסות המחזור, מניעת עיבוי יתר של רירית הרחם, והפחתת תסמינים אנדרוגניים | נשים שלא מתכננות הריון בקרוב, ושלא קיימת אצלן הוראת נגד למתן גלולות |
פרוגסטרון בלבד | מניעת עיבוי יתר של רירית הרחם, והופעת דימומים וסתיים סדירים | נשים אשר אינן רוצות או יכולות לקבל גלולות למניעת הריון |
מטפורמין | שיפור עמידות לאינסולין, הפחתת תסמינים מטבוליים, השבת ביוצים ספונטניים | נשים עם עמידות לאינסולין |
טיפולי פוריות | השראת ביוץ או הפריה חוץ-גופית | נשים המעוניינות להיכנס להריון |
שאלות ותשובות בנושא שחלות פוליציסטיות
זוהי תסמונת בה השחלות של האישה מייצרות כמות מוגברת של הורמונים זכריים (אנדרוגנים), מה שמוביל לשיבוש ביוץ תקין. המשמעות היא שהאישה אינה מבייצת בכל חודש כרגיל, והמחזורים החודשיים עלולים להיות לא סדירים או להיעדר. בנוסף, בתסמונת זו לעיתים מופיעים בשחלות זקיקים רבים שלא הבשילו (ציסטות קטנות) – ומכאן השם "שחלות פוליציסטיות". התסמונת מתבטאת בסימנים כמו מחזור לא סדיר, שיעור יתר, אקנה וקושי בהשגת הריון, והיא קשורה גם לנטייה להשמנה ולעמידות לאינסולין. מדובר במצב שכיח שניתן לנהלו באמצעות שינוי אורח חיים וטיפול רפואי מותאם.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא מאוד נפוצה. ההערכות הן שבין אישה אחת מתוך 10 (ועד 15) נשים בגיל הפוריות סובלת מרמה כלשהי של התסמונת. היא יכולה להופיע כבר בגיל ההתבגרות או בתחילת שנות ה-20, וממשיכה ללוות את האישה לאורך שנות הפוריות. התסמונת חוצה עדות ומגזרים – היא מופיעה בנשים מכל רקע אתני. עם זאת, אם יש היסטוריה משפחתית (אמא, אחות) של PCOS, הסיכון ללקות בתסמונת עולה. לעיתים קרובות התסמונת מתגלה כאשר אישה פונה לרופא בגלל מחזור לא סדיר או קושי להרות, ואז בבדיקות שנעשות מאבחנים כי מדובר בשחלות פוליציסטיות.
לא בהכרח. אומנם PCOS הוא גורם מוביל לאי-פוריות עקב בעיות ביוץ, אך חומרת ההשפעה על הפוריות משתנה. ישנן נשים עם שחלות פוליציסטיות בדרגת חומרה קלה, שקיימים אצלן ביוצים ומצליחות להרות באופן טבעי. אחרות עשויות להתקשות יותר ולהזדקק לטיפולי פוריות כדי להביא לביוץ ולהרות. החדשות הטובות הן שטיפולים כגון תרופות להשראת ביוץ (כמו כלומיפן או לטרוזול) יעילים מאוד עבור רוב הנשים עם PCOS, ושיעור גבוה מהמטופלות מצליחות להרות בעזרתם. אם קיים קושי בכניסה להריון, ובמיוחד כאשר הוא מלווה בוסתות לא סדירים או מרוחקים- חשוב לפנות לרופאת הנשים להערכה וקבלת הנחיות והמלצות מתאימות.
לא. אמנם רבות מהנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות אכן סובלות מעודף משקל או מהשמנת יתר, אך כ-20% מהנשים עם התסמונת הן בעלות משקל תקין ואף רזות. התסמונת כשלעצמה יכולה להופיע ללא קשר למשקל, עקב מרכיבים גנטיים והורמונליים. עם זאת, במקרים של השמנת יתר, התסמינים של PCOS לרוב מוחמרים (יותר בעיות ביוץ, יותר סימני עודף אנדרוגנים). מעודד לדעת, כי בנשים עם עודף משקל, ירידה במשקל יכולה לשפר משמעותית את המצב. אם את במשקל תקין אך סובלת מ-PCOS, הרופא ימליץ לך בכל זאת על תזונה בריאה ופעילות גופנית כדי לשמור על איזון מטבולי. חשוב להבין שהתסמונת עצמה אינה "אשמת" המטופלת – היא מורכבת מגורמים רבים ולא רק ממשקל הגוף.
אין כיום טיפול שמעלים לחלוטין את התסמונת (כלומר, אין "תרופה" שמתקנת את הגורם הבסיסי), אך בהחלט אפשר לנהל את התסמונת בהצלחה ולחיות איתה תוך מזעור התסמינים. הטיפול משולב וכולל: שינוי אורח החיים (תזונה ופעילות גופנית) כדי לרדת מעט במשקל ולשפר את חילוף החומרים, טיפול תרופתי כמו גלולות למניעת הריון להסדרת המחזור והפחתת אנדרוגנים, מטפורמין לשיפור תגובת הגוף לאינסולין, ותרופות נגד שיעור יתר במידת הצורך. אם רוצים להרות – ניתן לקבל תרופות להשראת ביוץ או טיפולי פוריות אחרים. המטרה היא להתאים לכל אישה את השילוב הנכון. נשים רבות מצליחות להגיע למחזור סדיר, לשפר את מצב העור ולהרות בעזרת הטיפולים, גם אם התסמונת עצמה לא "נעלמת". חשוב לעקוב לטווח ארוך אחר גורמי סיכון (סוכר, לחץ דם) ולטפל בהם במידת הצורך, משום שהתסמונת היא מצב כרוני. עם מעקב וטיפול ראוי – השלכותיה ניתנות לשליטה.