נשאיות BRCA: מה חשוב לדעת?

כרומוזומים של brca

במהלך העשורים האחרונים התחוללה מהפכה של ממש בתחום הרפואה המונעת והגנטיקה, ואחת התגליות המשמעותיות ביותר הייתה זיהוי המוטציות בנשאיות גנים BRCA1 ו-BRCA2. גנים אלה ממלאים תפקיד קריטי בהגנה על הגוף מפני התפתחות גידולים ממאירים, בעיקר סרטן השד וסרטן השחלות אולם גם גידולים סרטניים נוספים. הגנים BRCA שייכים לקבוצת ה- Tumor Suppressor Genes,  כיוון שהם אחראים על בקרת ותיקון נזקי החומר הגנטי בתא, שיכולים להוות טריגר להתפתחות גידול סרטני. לכן, נשאות של מוטציה בגנים אלו מעמידה נשים (וגם גברים) בסיכון מוגבר להתפתחות סוגים מסוימים של סרטן בגיל צעיר יחסית. נקודת המפנה העיקרית היא בכך שזיהוי מוקדם של הנשאות מאפשר נקיטת צעדים פרואקטיביים שעשויים להציל חיים.

החל משנת 2020, נכנסה הבדיקה לזיהוי נשאות ל BRCA לסל הבריאות, והיא מבוצעת בכל קופות החולים לנשים אשר להן רקע אשכנזי (זאת כיוון שהמוטציה שכיחה מאוד באוכלוסיה זו). החל מ 2025, הבדיקה מבוצעת גם לנשים ממוצא אתיופי. בנוסף, תבוצע הבדיקה לכל הנשים אשר להן רקע משפחתי של סרטנים מסויימים. נשים רבות אינן מודעות לכך שהן נושאות של המוטציה, במיוחד כאשר אין רקע משפחתי מובהק, ולכן חשוב להעלות את המודעות, לפרט את האפשרויות לאבחון ולתאר את הצעדים שניתן לנקוט – ממעקב רפואי תכוף ועד בדיקות הדמיה והתערבויות כירורגיות שונות. במאמר זה נבין מהי נשאות BRCA, למי מומלץ להיבדק, מהם הסיכונים והאפשרויות הרפואיות, ונציג כלים שיסייעו בקבלת החלטות מבוססות מידע אישי ורפואי.

מה זה אומר נשאיות BRCA ולמה זה חשוב?

המונח נשאות BRCA מתייחס לנשים (וגם גברים) הנושאים מוטציה (שינוי גנטי) באחד משני הגנים: BRCA1 או BRCA2 – קיצור של Breast Cancer Gene 1/2. גנים אלו הם חלק ממערכת תיקון ה-DNA בגוף האדם, ותפקידם לזהות ולתקן פגיעות במידע הגנטי של התא, ובכך למנוע התפתחות של תאים סרטניים. כאשר מתרחשת מוטציה בגנים אלו, היכולת של הגוף להגן על עצמו מפני שינויים סרטניים נפגעת באופן משמעותי.

המוטציה היא תורשתית, כלומר היא מועברת מהורה לילד בסיכוי של 50% – ללא תלות במין הילד. המשמעות היא שגם נשים צעירות ובריאות עלולות לשאת את המוטציה מבלי לדעת על כך, עד לרגע בו מתגלה סרטן או עד שמתבצעת בדיקה גנטית יזומה.

מדוע זה חשוב?

המשמעות של נשאות BRCA היא סיכון מוגבר לחלות במהלך החיים בסוגי סרטן שונים, בראש ובראשונה:

  • סרטן השד: הסיכון אצל נשאיות BRCA1 מוערך בכ 50-70%, ולעיתים אף יותר. הסיכון אצל  נשאיות BRCA2 מעט נמוך יותר, ומוערך בין 45-60% – לעומת כ-12% באוכלוסייה הכללית.
  • סרטן השחלות: הסיכון אצל נשאיות BRCA1 מוערך בכ-40%-60%, ולעומת זאת אצל נשאיות BRCA2 הסיכון נמוך יותר, כ-15%-25%. זאת לעומת סיכון של 1-2% באוכלוסיה הכללית.

בנוסף, מוטציות בגנים הללו מעלות גם את הסיכון ללקות בסוגי סרטן נוספים כמו סרטן הלבלב, סרטן הערמונית (בקרב גברים נשאים), סרטן שד בגברים, ובשכיחות נמוכה משמעותית גם מלנומה.

ישראל – אוכלוסייה בסיכון מוגבר:

בקרב נשים ממוצא אשכנזי, נשאות BRCA נפוצה במיוחד – כ-1 מכל 40 נשים עשויה לשאת את המוטציה, פי 10–20 מהשכיחות באוכלוסייה הכללית. נתון זה הופך את הבדיקה הגנטית לרלוונטית במיוחד לנשים ממוצא זה, גם כאשר אין היסטוריה משפחתית ברורה. 

מתי מומלץ להיבדק לנשאות BRCA?

הבדיקה הגנטית לאיתור מוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 היא כלי חשוב ברפואה המונעת, ויכולה להציל חיים כאשר היא מבוצעת בזמן הנכון ולאנשים המתאימים. ההמלצה להיבדק אינה חלה על כלל האוכלוסייה, אלא מתמקדת באנשים שנמצאים בקבוצות סיכון מוגברות – בין אם בגלל רקע משפחתי, מוצא אתני או אבחנות רפואיות.

קווים מנחים לבדיקה גנטית:

רקע משפחתי של סרטן:

הקריטריון המשמעותי ביותר הוא היסטוריה משפחתית של גידולים, ובמיוחד:

  • סרטן שד או סרטן שחלות אצל קרובת משפחה מדרגה ראשונה (אם, אחות, בת).
  • מקרי סרטן שד בגיל צעיר (מתחת לגיל 50).
  • גידולים חוזרים או דו-צדדיים בשד אצל קרובת משפחה.
  • סרטן שד בגברים במשפחה.
  • סרטן הלבלב או סרטן פרוסטטה גרורתי בקרוב משפחה.
  • נשאות ידועה למוטציה ב BRCA במשפחה.

אבחנה אישית של סרטן:

נשים שאובחנו עם:

  • סרטן שד בגיל צעיר (לפני גיל 50).
  • סרטן שחלות בכל גיל – זוהי קבוצת סיכון מובהקת, גם ללא רקע משפחתי.
  • תחלואה ביותר מסוג אחד של סרטן 
  • סרטן לבלב
  • סרטן שד תלת-שלילי (Triple Negative Breast Cancer) מתחת לגיל 60.

מוצא אתני אשכנזי:

בקרב נשים ממוצא אשכנזי, השכיחות של נשאות BRCA גבוהה משמעותית (כ-1 מכל 40 נשים), גם בהיעדר סיפור משפחתי. לכן, ההמלצה בישראל (ובמדינות נוספות עם אוכלוסיות ממוצא דומה) היא לשקול בדיקה יזומה לנשים מעל גיל 25. 

גברים עם היסטוריה משפחתית של סרטן שד או שחלות:

גברים אינם חסינים מנשאות BRCA – הם יכולים לשאת ולהעביר את המוטציה לצאצאיהם, וייתכן שגם יפתחו גידולים (כמו סרטן הערמונית, שד או לבלב). לכן גבר שיש לו קרובי או קרובות משפחה מדרגה ראשונה עם BRCA או סרטן שד/שחלות – צריך לפנות לייעוץ גנטי.

נשים שעומדות לפני טיפולי פוריות, שימור פוריות או הריון:

כאשר קיים רקע משפחתי רלוונטי, חשוב לבצע בדיקה לפני הריון או טיפולי פוריות, לצורך שיקולים גנטיים, כולל אפשרות לבדיקות סקר טרום-השרשה (PGD) בנשים אשר מעוניינות שלא להעביר את הנשאות לצאצאיהן. 

מה כוללת הבדיקה הגנטית?

  • בדיקת דם פשוטה הבודקת נוכחות של מוטציות מוכרות בגני BRCA.
  • הבדיקה מבוצעת לרוב לאחר פנייה לרופא גינקולוג, כירורג שד או אונקולוג. במקרים רבים, מופנית  האישה גם לייעוץ גנטי מקצועי בקופת החולים או במכונים אונקוגנטיים.
  • עבור נשים ממוצא אשכנזי (כולל חלקית) קיימת אפשרות לבדיקה ייעודית למוטציות השכיחות באוכלוסייה זו

🧬 חשוב לדעת: גם אם תוצאת הבדיקה שלילית – ייתכן שעדיין קיים סיכון תורשתי אחר, ולכן יש חשיבות רבה לפענוח התוצאות ע"י יועץ גנטי מוסמך. יתר על כן, כיוון שקיימים גנים נוספים אשר יכולים לגרום להתפתחות סרטן, במקרים של סיפור משפחתי חשוד רצוי לפנות לייעוץ אונקוגנטי מסודר אשר יפנה את המטופלת לבדיקות גנטיות רחבות יותר, על פי הצורך. 

מדוע חשוב לבצע את הבדיקה בזמן?

גילוי מוקדם של נשאות BRCA מאפשר נקיטת צעדים מניעתיים: ניתוחים, מעקבים, בדיקות הדמיה שגרתיות, שינוי באורח חיים, שימור פוריות ועוד. ככל שהגיל צעיר יותר בעת קבלת המידע – כך האפשרויות הטיפוליות רחבות ומותאמות יותר, כולל אפשרות למנוע את הופעת המחלה.

אישה קובעת תור לבדיקת נשאית BRCA

אילו אפשרויות עומדות בפני נשים נשאיות BRCA?

מעקב רפואי קפדני:

  • בדיקות MRI של השד אחת לשנה (מגיל 25–30).
  • בדיקות ממוגרפיה ואולטרסאונד שד מגיל 30 ואילך.
  • בדיקות דם ואולטרסונוגרפיה של האגן למעקב אחרי השחלות.
  • בדיקת כירורגית שד ורופאת נשים מדי 6 חודשים 
  • בדיקות דם לסמנים ביוכימיים בדם 

טיפולים מניעתיים:

  • ניתוח לכריתת שדיים מניעתית (עם או בלי שחזור) יכול להפחית ב-95% את הסיכון לסרטן שד.
  • ניתוח להסרת שחלות וחצוצרות מפחית משמעותית את הסיכון לסרטן שחלות ואף משפיע לטובה על מניעת סרטן שד. לנשאיות BRCA1, ההמלצה היא לבצע ניתוח זה בגילאים 35-40, ואילו לנשאיות BRCA2 ההמלצה היא לבצעו בגיל 40-45, כמובן שלאחר השלמת תוכנית הילודה. 
  • במקרים ספציפיים, תוצע לנשים לקראת ניתוח לכריתת השחלות גם ניתוח לכריתת הרחם, בין אם בשל בעיות רחמיות נלוות (רחם שרירני, דימומים כבדים) ובין אם לצורך שיפור האפשרויות לטיפול הורמונלי חלופי לאחר הניתוח (ללא צורך בפרוגסטרון, ללא דימומים ועוד).

שימור פוריות:

  • הקפאת עוברים במקרים בהם נשים מעוניינות לעבור ניתוח לכריתת השחלות ועדיין שוקלות אפשרות של הריון, ויש להן בן זוג לצורך הורות משותפת
  •  הקפאת ביציות במקרים בהם נשים שוקלות אפשרות של הריון בעתיד, ואינן נמצאות בזוגיות הרלוונטית לצורך הורות משותפת.

טיפול הורמונלי חלופי לגיל המעבר:

נשים אשר עוברות כריתה מניעתית של השחלות בשל נשאות ל BRCA פעמים רבות נכנסות לגיל המעבר מוקדם מהצפוי, מה שידוע כמנופאוזה מוקדמת. מנופאוזה כירורגית (מנופאוזה אשר נכנסים אליה בעקבות ניתוח לכריתת השחלות) היא תהליך מהיר אשר מתרחש בבת אחת, בניגוד לכניסה ההדרגתית לגיל המעבר אשר מתרחשת באופן פיזיולוגי. בשל ההשלכות כבדות המשקל של מצב רפואי זה, לאותן נשים מומלץ לקבל טיפול הורמונלי חלופי בסמיכות לניתוח, גם כדי למנוע את תסמיני גיל המעבר וגם כדי לשפר את מצבן הבריאותי ולמנוע תחלואה. 

היבטים נפשיים וחברתיים

קבלת אבחנה של נשאות BRCA מלווה כמעט תמיד  בחששות, תחושת חרדה והתלבטות לגבי פריון, ניתוחים וטיפולים מניעתיים נוספים. חשוב להיעזר בגורמים מקצועיים:

טבלה: השוואה בין אפשרויות לנשאיות BRCA

אפשרות

יתרונות

חסרונות / שיקולים

מעקב תקופתי

מאפשר גילוי מוקדם וטיפול בשלבים ראשוניים

אינו מונע הופעת הסרטן

כריתת שדיים מניעתית

מפחיתה סיכון לסרטן שד באופן משמעותי. מקל מאוד על מתן טיפול הורמונלי חלופי

ניתוח מורכב עם השלכות רגשיות. יש צורך לשלב גם ניתוח שחזור (אפשרי יחד)

כריתת שחלות

מפחיתה באופן משמעותי סיכון לסרטן השחלות והשד

גורמת להפסקת מחזור מוקדמת וכניסה לגיל מעבר מוקדם. מסיימת את תקופת הפוריות. 

טיפול הורמונלי חלופי 

שיפור תסמיני גיל מעבר ושיפור בריאות עתידית

יש צורך להתאים את הטיפול לנשאיות, במיוחד בבחירת סוג הפרוגסטרון. 

 לסיכום

נשאות ל-BRCA היא אינה גזירת גורל, אלא מידע חשוב שיכול להציל חיים. אבחון מוקדם, ייעוץ מקצועי ובחירה מושכלת בין האפשרויות הרפואיות – כל אלה מאפשרים לנשאיות לשלוט בגורלן הבריאותי ולמנוע מחלה. אנו ממליצים לכל אישה בעלת רקע משפחתי או גורמי סיכון לפנות לייעוץ גינקולוגי מקצועי ולהיבדק.

 

שאלות ותשובות נפוצות על נשאיות BRCA

שתי המוטציות מעלות את הסיכון לסרטן, אך BRCA1 קשור לסיכון גבוה משמעותית  לסרטן שחלות, ומעט יותר מאשר BRCA2  לסרטן שד. בנוסף, סוגי סרטן השד הנפוצים שונה מעט בכל אחת מהנשאויות.

אף אישה לא חייבת להיבדק, זוהי בחירה אישית. אולם לכל אישה עם מוצא אשכנזי, ואפילו חלקי, קיימת אפשרות להיבדק החל מגיל 25. כיוון שגילוי מוקדם של הנשאות יכול להציל חיים ולמנוע מחלה, מומלץ ורצוי מאוד להיבדק. בנשים עם רקע משפחתי של סרטן, ההמלצה רלוונטית פי כמה. 

אין מניעה מוחלטת, אך ניתוחים מקטיני סיכון  ומעקב רפואי סדיר על פי כל ההמלצות יכולים לצמצם את הסיכון בצורה דרמטית, ואף לזהות גידול סרטני בראשית דרכו, מה שמגדיל את הסיכוי לריפוי. 

כריתת שחלות מונעת הריון טבעי ולכן יש לשקול שימור פוריות לפני הניתוח. נשים רבות פונות לטיפולי פוריות או שימור ביציות. ככלל, ההמלצה לכריתת שחלות מניעתית היא לאחר השלמת תוכנית הילודה. 

כן, קיימות קבוצות תמיכה, קיימות קבוצות פייסבוק ייעודיות לנשאיות, וכן אפשרות לייעוץ פסיכולוגי במסגרת הקופה, מרפאות נשאיות בבתי החולים או באופן פרטי.

כן, מדובר בתורשה אוטוזומלית דומיננטית – כל ילד/ה של נשאית נמצא/ת בסיכון של 50% לקבל את המוטציה.

בהחלט כן. לנשים צעירות אשר עוברות כריתת שחלות מניעתית, מומלץ ורצוי לקבל טיפול הורמונלי חלופי. רצוי להגיע להתייעצות עם רופאה לגיל המעבר טרם הניתוח, על מנת להגיע במוכנות מלאה ולהתחיל את הטיפול זמן קצר לאחר הניתוח. 

השאירי פרטים