ייעוץ והתאמת אמצעי מניעה
ייעוץ והתאמת
אמצעי מניעה
כל אישה היא עולם ומלואו. לכל אחת אורח חיים, צרכים, רצונות, רקע רפואי והעדפות משלה. היום קיים מגוון רחב של אמצעי מניעה ותיקים וחדשים, לטווח ארוך וקצר, עם הורמונים וללא, בעלי הרכב הורמונלי שונה, והניתנים לנטילה בדרכים שונות ומגוונות.
נשים רבות מוצאות את עצמן מתקשות לאתר את האמצעי הנכון ביותר עבורן. אני מאמינה כי חשוב שכל אישה, החל מגיל הנעורים, דרך שנות הפריון ועד לשנים האחרונות של הווסת, תכיר את כל האפשרויות הקיימות, כך שניתן יהיה להתאים יחד איתה את אמצעי המניעה המדוייק ביותר עבורה.


בחירת אמצעי מניעה היא החלטה רפואית ואישית חשובה אשר משפיעה על הבריאות, אורח החיים והתכנון המשפחתי של האישה. כיום קיימים אמצעים מגוונים המאפשרים לכל אישה לבחור את השיטה המתאימה ביותר עבורה. ההחלטה תלויה בפרמטרים כגון גיל, מצב בריאותי, הרגלי חיים, תכנון פוריות עתידי, יעילות ושיקולים נוספים. ישנם אמצעים הורמונליים ולא הורמונליים, וכן אפשרויות קבועות או הפיכות. ייעוץ רפואי מקצועי מסייע בהבנת היתרונות והחסרונות של כל שיטה, ומאפשר בחירה מושכלת המתאימה לצרכים האישיים.
סוגי אמצעי מניעה
אמצעי מניעה הורמונליים
אמצעים אלו מבוססים על הורמונים אשר ניתנים מבחוץ, הדומים מבחינת פעילותם להורמונים הטבעיים אשר מופרשים בגוף, ומונעים היריון על ידי דיכוי ביוץ, שינוי רירית הרחם או עיבוי ריר צוואר הרחם והפיכתו לבלתי חדיר.
גלולות למניעת הריון
גלולות משולבות
מכילות שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון. קיימים סוגים רבים של גלולות, אשר השוני ביניהן הוא בהרכב הגלולה מבחינת סוג האסטרוגן או הפרוגסטרון, והמינונים שלהם. כמו כן, ישנן גלולות אשר משווקות בחפיסות של 21 כדורים פעילים עם שבוע הפסקה ביניהם, וכאלה המכילות 24 כדורים פעילים עם 4 ימי הפסקה ביניהם. הגלולות המשולבות פועלות על ידי דיכוי הביוץ, שינוי רירית הרחם והפיכת ריר צוואר הרחם לצמיגי יותר, "עויין", מה שמקשה על מעבר הזרע. גלולות אלה נחשבות ליעילות מאוד אם נלקחות באופן עקבי, ויעילותן במניעת הריון מוערכת סביב 95-99%.
גלולות המכילות רק פרוגסטרון
גלולות אלה מכילות פרוגסטרון בלבד, מסוגים שונים. מנגנון הפעולה שלהן מתבסס בעיקר על עיבוי ריר צוואר הרחם והפיכתו לבלתי חדיר לזרע, וגם גרימת שינויים ברירית הרחם. הן מתאימות לנשים שאינן יכולות להשתמש באסטרוגן, כמו נשים מניקות או נשים עם נטיה לקרישיות יתר. כיוון שבגלולות אלה שיעור ההגנה מפני הריון מעט נמוך יותר, ויעילותן מגיעה לשיאה במצב של רצף ועקביות בנטילה, הן דורשות נטילה מדויקת בכל יום, סביב אותה השעה, וללא הפסקות. יעילותן במניעת הריון מעט פחותה ביחס לגלולות משולבות, והיא נעה בין 93-95%.
זריקות למניעת הריון
כוללות מתן פרוגסטרון בזריקה לתוך השריר אחת לשלושה חודשים. מציעות פתרון נוח לנשים שמעדיפות לא לקחת גלולות יומיות, נערות או נשים אשר לא מסוגלות לעמוד באחריות של נטילת גלולה יומית, או כאלה הזקוקות למניעה וודאית וקבועה לפרקי זמן ארוכים יותר. כמו כן, כיוון שמכילות פרוגסטרון בלבד, הן גם מתאימות לאותן נשים אשר קיימת אצלן התווית נגד לקבלת אסטרוגן. זריקות אלה עלולות לגרום לשינויים במחזור החודשי, תחושת נפיחות, צבירת נוזלים ורגישות בחזה. יעילותן במניעת הריון נחשבת לגבוהה מאוד, מעל 95% אם הזריקה נלקחת בזמן.
מדבקות וטבעות וגינליות
המדבקות והטבעות מכילות את שני סוגי ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, והן מאפשרות אספקה רציפה שלהם בדרכי מתן שונות- דרך העור או דרך הנרתיק. מנגנון הפעולה דומה לגלולות, והוא משלב מניעת ביוץ, דיקוק רירית הרחם ושינוי הריר הצווארי. המדבקה מוחלפת פעם בשבוע, והטבעת מוחדרת לנרתיק על ידי האישה עצמה למשך שלושה שבועות רצופים ומוסרת להפסקה של שבוע. יעילותן בשימוש נכון דומה לזו של גלולות משולבות.
התקן תוך רחמי הורמונלי (IUD)
התקן זה מפריש פרוגסטרון מסוג לבונורגסטרל במינון נמוך, מה שגורם לעיבוי ריר צוואר הרחם והידקקות רירית הרחם, ולעיתים גם לדיכוי ביוץ חלקי. קיימים מספר התקנים בקבוצה זו, כאשר הם נבדלים זה מזה בקוטרם ובכמות הפרוגסטרון שהם מכילים. התקן תוך רחמי הורמונלי נחשב לאחד האמצעים היעילים ביותר ונשאר ברחם למשך 3-8 שנים. ההתקן יעיל לנשים ואף לנערות אשר אינן יכולות לקבל גלולות משולבות מסיבות רפואיות, אשר מתקשות בספיגת תרופה דרך מערכת העיכול בשל בעיות מעי שונות, או כאלה אשר נוטות לשכוח גלולות ונמצאות בסיכון להריון בלתי רצוי. יעילות התקנים אלה במניעת הריון עולה על 99%.
אמצעי מניעה שאינם הורמונליים
אמצעים אלו אינם מבוססים על הורמונים ולכן מתאימים לנשים שאינן רוצות או אינן יכולות להשתמש בהורמונים מסיבות רפואיות.
קונדומים
הקונדום הוא אחד האמצעים היחידים שמונעים גם היריון וגם מחלות מין. הוא זמין, נוח לשימוש ואינו מצריך מרשם רפואי. עם זאת, שיעור היעילות שלו משתנה כתלות בשימוש נכון. שיעור ההגנה הממוצע מהריון הוא סביב 85-90%.
דיאפרגמות וקאפס
אלו אמצעים מכניים שמוחדרים לנרתיק לפני קיום יחסי מין וחוסמים את כניסת הזרע לרחם. הם יעילים יותר כאשר משתמשים בהם בשילוב עם קוטל זרע. שיעור ההגנה הממוצע מהריון בשילוב חוצצים נשיים עם קוטלי זרע נע סביב 90-92%.
התקן תוך רחמי (IUD) נחושת
התקן זה פועל ללא הורמונים ומונע היריון על ידי יצירת סביבה רעילה לזרע (על ידי הנחושת ממנה עשוי) כמו גם הפרעה להשתרשות העובר ברירית הרחם. ניתן להשתמש בו למשך כ-5 שנים, ויעילותו במניעת הריון עומדת על כ 95-98%. באישה אשר נכנסת להריון בנוכחות התקן תוך רחמי לא הורמונלי שנמצא במקומו המדוייק, קיים 20-50% סיכוי להריון מחוץ לרחם (כלומר, בחצוצרות). יחד עם זאת, התקן תוך רחמי מוריד את שיעור ההריונות בכללותם, וביניהם גם את ההריונות מחוץ לרחם.
אמצעי מניעה קבועים
אלו שיטות בלתי הפיכות שנועדו למי שאינה מעוניינת בילדים נוספים.
קשירת/ כריתת חצוצרות
הליך כירורגי בו החצוצרות נחסמות או נחתכות, ובכך נמנע גם מפגש הזרע והביצית, וגם מעבר הביצית המופרית מהחצוצרה לרחם. ההליך קבוע ואינו הפיך. אישה אשר תרצה הריון לאחר כריתת חצוצרות, תזדקק לתהליך של הפריה חוץ גופית.
ואסקטומי- כריתת צינור מוביל הזרע (עיקור גברי)
הליך המתבצע בגברים, במהלכו נחסמים צינורות הזרע. ההליך פשוט יחסית ויעילותו גבוהה מאוד.
כיצד לבחור את אמצעי המניעה המתאים לך?
בחירה נכונה של אמצעי מניעה צריכה להתבסס על מספר שיקולים רפואיים ואישיים:
- מצב בריאותי והיסטוריה רפואית – נשים עם מחלות כרוניות מסויימות, קרישיות יתר, מיגרנות מורכבות, היסטוריה של שבץ מוחי או קרישי דם, צריכות לבחור אמצעי מניעה שאינו מכיל אסטרוגן. נשים עם מחלות מעי כרוניות או בעיות ספיגה, יצטרכו לקבל אמצעי מניעה אשר אינם נספגים דרך מערכת העיכול, ועוד.
- תכנון משפחתי – יש לקחת בחשבון האם מדובר באמצעי זמני או פתרון קבוע בהתאם לרצון להרות בעתיד. כמו כן, כדאי לחשוב מתי צפוי ההריון הרצוי הבא- אם אישה מתכננת להתחיל לנסות להרות בעוד מספר חודשים, יתכן כי אין טעם בהשמת התקן תוך רחמי למשל.
- נוחות והתאמה אישית – יש נשים שמעדיפות פתרונות ללא צורך בנטילה יומית, העשויות להעדיף אמעי מניעה כגון התקן תוך רחמי, נובה רינג או זריקות פרוגסטרון. נשים אשר נוטות לשכוח את נטילת הגלולה, עשויות להעדיף פתרון קבוע יותר. נשים אשר אינן רוצות אמצעי שנראה לעין לא יהיו מעוניינת במדבקות.
- יתרונות ושימושים נוספים למעט מניעת הריון- לאמצעי המניעה השונים יש גם שימושים נוספים, אותם ניקח בחשבון בבואנו לבחור את האמצעי המתאים ביותר. במצבים כמו שחלות פוליציסטיות, בהם יש נטיה לשיעור יתר ואקנה, גלולות משולבות למניעת הריון יכולות לתת מענה לשיפור אותם התסמינים. גם נשים אשר סובלות מכאבי מחזור עזים או דימומים כבדים במיוחד, יכולות להפיק תועלת נוספת מנטילת גלולות. התקן תוך רחמי מפריש הורמון יכול לתת מענה לדימומים כבדים אשר מאפיינים את טרום גיל המעבר, שלב בו האישה עדיין זקוקה לאמצעי מניעה.
- תופעות לוואי פוטנציאליות – לכל שיטה יש השפעות שונות על הגוף, כולל שינויים במחזור החודשי, תנודות הורמונליות ותופעות לוואי אפשריות. גלולות, למשל, עשויות לגרום לירידה בחשק המיני ויובש בנרתיק, בעוד שהתקן נחושת יכול לגרום לוסתות כבדים יותר, נובה רינג (טבעת וגינלית) לריבוי הפרשות וכן הלאה.
- הגנה מפני מחלות מין – נשים שאינן נמצאות במערכת יחסים קבועה צריכות לשקול שילוב של קונדומים להגנה מפני זיהומים ומחלות מין.
- עלות וזמינות – יש לבדוק את עלות אמצעי המניעה וזמינותו, האם מצריך ביקור רופא קבוע או ניתן לרכישה ישירה בבתי מרקחת.
טבלה: השוואת אמצעי מניעה נפוצים
אמצעי מניעה | אחוזי הצלחה | יתרונות | חסרונות |
גלולות | 99% בשימוש מושלם, 95% ריאלי | שליטה מלאה על הפוריות, מונע הריון במספר מנגנונים | דורש נטילה יומית, קיימות תופעות לוואי אפשרויות, האסטרוגן לא ניתן לנטילה במצבים רפואיים מסויימים |
גלולות פרוגסטרון בלבד | 97% בשימוש אידיאלי, 93% ריאלי | מתאים לנשים מניקות, לנשים עם קרישיות יתר או מיגרנות ועוד | מניעת הריון פחות טובה מגלולות משולבות, נטילה רצופה ללא הפסקות, יתכנו הכתמות דמיות חוזרות |
התקן תוך רחמי (IUD) | 95-99% | יעילות גבוהה לאורך שנים, לא מצריך פעולות מצד האישה, הגנה מצויינת | דורש החדרה רפואית, לא מתאים לנערות טרם התחלת פעילות מינית, לעיתים נדירות יתכנו סיבוכים |
קונדומים | 85%-95% | מגן גם ממחלות מין | סיכון לקרע או השמה לא נכונה, תלוי בשימוש של הגבר, תיתכן תגובה של רגישות ללטקס, הגנה אינה אידיאלית כתלות בשימוש |
עיקור חצוצרות | 99.5% | פתרון קבוע | בלתי הפיך |
שאלות ותשובות נפוצות בנושא התאמת אמצעי מניעה
לא. ישנם מצבים רפואיים בהם גלולות אינן מומלצות, כמו קרישיות יתר, עישון כבד, מיגרנות מורכבות, מצב לאחר קרישי דם ומחלות לב.
כן. התקנים תוך רחמיים נחשבים לבטוחים לשימוש של 3-8 שנים בהתאם לסוג ההתקן.
התקן תוך רחמי, גלולות משולבות בנטילה רצופה ועיקור חצוצרות נחשבים ליעילים ביותר, אך הבחירה ביניהם תלויה בצרכים האישיים ותכנון הפוריות העתידי.
כן, רוב הנשים חוזרות לפוריות מלאה תוך מספר שבועות עד חודשים.
כן. התקן נחושת, קונדומים, דיאפרגמות וקוטלי זרע הם דוגמאות לאמצעים ללא הורמונים.