מעקב היריון שגרתי

מעקב היריון
שגרתי

מחשבון הריון

מעקב הריון מסודר ומוקפד הוא תהליך חיוני ביותר, המספק תמיכה רפואית ואישית לאם ולעובר במהלך כל שלבי ההריון. מעקב ההריון גם מספק מידע מהימן ומבוסס מדע אשר נדרש לאם על מנת להיות מודעת לתהליכים שעוברים על גופה, העובר המתפתח, ולקבל החלטות מושכלות. מעקב ההריון נועד לוודא את התפתחותו התקינה של העובר, לשמור על בריאות האם, ולזהות בזמן כל סיכון או סיבוך אפשרי. כגינקולוגית מומחית, אני מאמינה כי מעקב הריון מקצועי ואיכותי יכול לעשות את ההבדל בליצור חוויית הריון טובה, ולסייע לבריאות ארוכת טווח של האם והתינוק. במאמר זה נעמיק בהיבטים החשובים של מעקב ההריון ונציג מידע עדכני על שלבי התהליך.

מהו מעקב הריון ולמה הוא חשוב?

מעקב הריון הוא סדרת פגישות, בדיקות ומעקבים רפואיים המבוצעים לאורך ההריון. מעקב ההריון למעשה מגלם קשר מתמשך, עקבי ורציף בין ההרה לרופאת מעקב ההריון שלה. מטרתו היא ללוות את ההריון המתפתח על כל שלביו, לוודא את בריאות האם, לעקוב אחרי התפתחות העובר, להדריך על שלבי ההריון השונים והבדיקות שמבוצעות בהם, ולהעניק הדרכה מותאמת אישית לאם. כמו כן, מעקב ההריון נותן מענה לגורמי סיכון שונים ונטרולם, גילוי סיבוכים בעת התהוותם וטיפול בהם, אבחון מוקדם של בעיות או תחלואה אמהית או עוברית, תוך שילוב גורמי המקצוע הנדרשים.

החשיבות של מעקב הריון סדיר

מעקב הריון מסייע בזיהוי מוקדם של מצבים כמו רעלת הריון, סוכרת הריונית, סיכון ללידה מוקדמת או עיכוב בגדילה התוך רחמית של העובר. באמצעות אבחון מוקדם ניתן למקסם את הטיפול במצבים אלו במגוון דרכים, ולהפחית את הסיכונים הבריאותיים לאם ולעובר.

חשיבות מעקב ההריון לקראת הלידה

בשבועות הסמוכים ללידה, מעקב ההריון גם מספק ייעוץ לגבי דרכי הלידה השונות והאפשריות, יתרונות וחסרונות, ובחירת דרך הלידה המומלצת ביותר עבור היולדת. בהסתמך על מכלול הנתונים של היולדת והעובר, כגון: גיל, משקל, רקע מיילדותי קודם, מהלך ההריון הנוכחי, מחלות רקע, קיום סיבוכים שונים, ואף שיקולים רגשיים- ההרה תוכל להגיע להחלטה יחד עם רופאת מעקב ההריון, על אופן הלידה העדיף והבטוח ביותר עבורה. 

מעקב הריון

שלבי מעקב הריון

מקובל לחלק את תקופת ההריון לשלושה שלישים. הם מתאפיינים מבחינת שלבי התפתחות העובר, השינויים המתרחשים בגוף האישה, הסיבוכים השונים אשר יכולים להופיע, והבדיקות והמעקב הנדרשים.

מעקב בטרימסטר הראשון

הטרימסטר הראשון נמשך עד השבוע ה-13 להריון. בשלב זה מתבצע המפגש הראשוני, הכולל מעבר מפורט על הרקע הרפואי והמילדותי של האישה. ההרה תופנה לבצע בדיקות דם ושתן, ובדיקות סקר גנטי מורחבות. במפגש הראשוני יבוצע אולטרסאונד לקביעת גיל ההריון המדוייק, ותיארוך מתאים של הוסת האחרונה. נעבור על התרופות והתוספים השונים. ההרה תקבל מידע על בדיקות הסקר הקיימות בטרימסטר הראשון והשני, ועל האפשרויות אשר עומדות בפניה. 

בדיקות נפוצות בטרימסטר הראשון:

  • בדיקות דם רחבות: ספירת דם, סוג דם וסקר נוגדנים,  רמת סוכר בצום, תפקודי בלוטת התריס, תרבית שתן, נוגדנים למחלות זיהומיות שונות, רמות ויטמינים. 
  • אולטרסאונד ראשוני: לקביעת מיקום ההריון, גיל ההריון וזיהוי הריון מרובה עוברים.
  • סקר גנטי: לאיתור נשאות גנטית של מחלות תורשתיות.
  • בדיקת שקיפות עורפית: בדיקת סקר המתבצעת באמצעות אולטרסאונד בין השבועות 11-13+6 להריון. בבדיקה זו נמדד קוטר פס הנוזל בעורף העובר, ומטרתה איתור מוקדם של סיכון לתסמונת דאון, הפרעות גנטיות שונות ומומי לב. 
  • סקר ביוכימי ראשון:  בדיקת דם שנלקחת בימים שלאחר בדיקת השקיפות העורפית. תבחין זה משוקלל יחד עם גיל האישה ותשובת השקיפות, על מנת לקבוע סיכון לתסמונות גנטיות וסיבוכי הריון שונים. 
  • בדיקת אבחון מסוג NIPT אשר מתבססת על חומר גנטי עוברי בדם האם. הבדיקה יכולה להיות מבוצעת החל משבוע 10, אולם ניתן לבצעה בכל שלבי ההריון ורצוי להמתין קודם לתשובת השקיפות העורפית. 

מעקב בטרימסטר השני

משך הטרימסטר השני הוא בין השבועות 14-26 להריון. בשלב זה העובר פיתח את רוב מערכות גופו, ועתה הוא מתחיל לגדול. הטרימסטר השני מאופיין בבדיקות להתפתחות העובר ולזיהוי מומים גנטיים ואנטומיים (מבניים). זהו גם הזמן לסקירות מערכות ראשונה ושניה, ולבדיקות נוספות כמו העמסת סוכר. החל משבוע 20 לערך, ניתן לחוש בתנועותיו של העובר- אולם מועד זה משתנה מאוד מאישה לאישה בהתאם לגורמים רבים.

בדיקות חשובות בטרימסטר השני:

  • סקירות מערכות מוקדמת ומאוחרת: בדיקות אולטרסאונד שמטרתן לבדוק את מבנה העובר ואיבריו. סקירה מוקדמת תבוצע בין שבועות 13-17, וסקירה מאוחרת בין שבועות 19-24. 
  • בדיקת חלבון עוברי: בדיקת דם, המבוצעת בשבועות 16-20. תבחין זה בודק 3 פרמטרים בדם האישה (אסטריול, AFP ו HCG). התוצאה משוקללת עם תשובת השקיפות, הסקר הראשון וגיל האישה לקבלת סיכון סטטיסטי למספר תסמונות גנטיות לרבות תסמונת דאון. נבדק גם סיכון למומים פתוחים בתעלה העצבית של העובר.
  • דיקור מי שפיר: דיקור מי שפיר וסיסי שליה הינן בדיקות פולשניות אשר מטרתן ביצוע אבחון גנטי מתקדם וודאי לעובר. בדיקת סיסי שליה מתבצעת בשבועות 10-13 להריון, ובמהלכה נלקחת דגימה מהשליה על ידי מחט. דיקור מי שפיר מבוצע החל משבוע 16 להריון, ורצוי עד שבוע 22. ממי השפיר בהם נמצאים תאי העובר מפיקים חומר גנטי עוברי, ובו ניתן לבצע בדיקות גנטיות שונות. 
  • בדיקת העמסת סוכר: לזיהוי סוכרת הריון. על פי רוב מבוצעת בדיקת GCT- העמסת סוכר של 50 גרם בשבוע 24-28, אולם במקרים מסויימים, כגון סוכרת בעבר או בנוכחות גורמי סיכון, תבוצע הבדיקה המלאה הנקראת OGTT במקומה. 
  • בדיקות דם שגרתיות: ספירת דם, תפקודי בלוטת התריס, סרולוגיות למחלות זיהומיות, תרבית שתן ובדיקות נוספות על פי הצורך
  • אקו לב עובר: על פי הצורך הקליני או הגנטי. 
 

מעקב בטרימסטר השלישי 

הטרימסטר השלישי הינו בין השבועות 27-40 להריון. בשליש זה מתרחשת עיקר הגדילה והעליה במשקל העובר. בשלב זה מתמקדים במעקב אחרי משקל העובר ומבוצעים מעקבי גדילה, השלמת בדיקות נוספות כפי הנדרש כמו העמסת סוכר מלאה או אקו לב עובר, סקירה שלישית למי שמעוניינת, ומבוצע מעקב אחר בריאות האם. היולדת תודרך לבצע ספירת ומעקב תנועות, ולבצע מעקב לחצי דם וחלבון בשתן. לקראת המועד, יתכן כי היולדת תתבקש לבצע גם ניטור עוברי- רישום דופק העובר. לקראת המועד תבוצע בדיקת הסקר לנשאות ל GBS על ידי משטח נרתיקי, וילקחו בדיקות מעבדה שגרתיות וגם כאלה אשר רלוונטיות ללידה. משבוע 40 יתחיל מעקב הריון עודף, אשר הינו תכוף יותר וכולל ביצוע אולטרסאונד ומוניטור מדי מספר ימים. 

בדיקות עיקריות בטרימסטר השלישי: 

  • בדיקות דם: בדיקות שגרה בנוסף לבדיקות ספציפיות נדרשות
  • העמסת סוכר מלאה על פי הצורך
  • אולטרסאונד להערכת משקל העובר: מעקב אחר גדילת העובר
  • אקו לב עובר: על פי הצורך
  • סקירה שלישית: הופכת נפוצה יותר ויותר, אני מאוד ממליצה לבצעה. מהותה זיהוי מומים או בעיות אקוטיות אשר לא היו או לא זוהו בסקירות הטרימסטר השני, עם דגש רב על התפתחות ואנטומיה מוחית. מבוצעת סביב שבוע 32. 
  • בדיקת ניטור עוברי: ניטור רציף של דופק העובר, כביטוי לפעילות המוחית שלו ורמת החמצון שלו. הבדיקה מבוצעת באופן שגרתי במעקב הריון עודף, החל משבוע 40 או קודם לכן אם יש צורך. 
  • בדיקת נשאות ל GBS: בשבועות 35-36

טבלה: השוואת בדיקות לפי טרימסטר

שלב ההריון

בדיקות עיקריות

מטרת הבדיקות

טרימסטר ראשון

בדיקות דם, אולטרסאונד ראשוני, סקר גנטי, שקיפות עורפית, סקר ביוכימי ראשון

קביעת גיל ההיריון, איתור נשאויות גנטיות של ההורים, סקר ראשון לבעיות גנטיות בעובר. 

טרימסטר שני

סקירות מערכות, חלבון עוברי, דיקור מי שפיר, העמסת סוכר

סקירה אנטומית של העובר לשלילת מומים, בדיקות גנטיות לאבחון תסמונות גנטיות שונות, אבחון סוכרת הריון

טרימסטר שלישי

ניטור עוברי, הערכות משקל, הערכת מצג העובר וכמות מים, משטח GBS, הכנות לקראת לידה

מעקב אחר גדילת העובר, הערכת מצג העובר לקראת הלידה, זיהוי נשאות לחיידק GBS, הערכת מצב חמצוני של העובר

 

מעקב היריון בנשים שחוו לידה טראומטית בעבר

נשים רבות חוו לידה שהותירה אצלן תחושות קשות של חרדה, חוסר אמון בעצמן או בצוות, חוסר שליטה, פחד מהבאות ורצון לחוויה מתקנת. לידה טראומטית יכולה להיות כזו בשל תוצאות הלידה, מהלך הלידה, חוויית כאב בלתי נסבל, ניתוח קיסרי בהול או לידה מכשירנית, נזק נפשי או גופני, ואפילו תחושת בהילות ודחיפות מצד הצוות המטפל. היריון חוזר לאחר חוויית לידה טראומטית אינו בהכרח היריון בסיכון מבחינה רפואית גרידא, אולם דורש ליווי והתייחסות מותאמים ומכילים, תוך עיבוד חווית הלידה הקודמת וניסיון לבחור את אופן הלידה המתאים ביותר ללידה הבאה.

סוכרת בהריון

סוכרת בהריון היא מצב רפואי שבו מתפתחת נטיה לעליה ברמת הסוכר בדם ההרה במהלך ההריון.
מדובר באחד המצבים השכיחים ביותר במעקב הריון, כאשר שיעורה של סוכרת הריון הוא בין 5-10% מכלל ההריונות.
סוכרת הריון נגרמת כתוצאה מתנגודת להורמון אינסולין, אשר מתפתחת בעקבות שינויים הורמונליים בגוף האם, ובעיקר על ידי הורמונים המופרשים מן השליה.  סוכרת הריון מאובחנת בדרך כלל במחצית השניה של ההריון, לאחר בדיקות הסקר הייעודיות שמבוצעות בין שבועות 24-28. לפעמים, נאבחן סוכרת קודם לכן בעקבות חשד קליני של הרופא ובעקבות בדיקות מוקדמות יותר וגורמי הסיכון של האישה.
נהוג לחלק את סוכרת ההריון לשני סוגים: כזו שמתאזנת על ידי דיאטה מתאימה ושינוי הרגלים, וסוכרת שדורשת טיפול בתרופות או אינסולין. אבחון מוקדם של סוכרת הריון באמצעות בדיקת העמסת סוכר חשוב ביותר, שכן סוכרת הריונית שאינה מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים כמו משקל לידה גבוה של העובר, ריבוי מי שפיר, אי יציבות ברמות הסוכר של הילוד לאחר הלידה, עליה בשיעור לידות מוקדמות, סיבוכי לידה, ואפילו עליה בסיכון למוות תוך רחמי.
הטיפול בסוכרת הריון כולל שינויים תזונתיים, פעילות גופנית, מעקב רציף אחר רמות הסוכר בדם ולעיתים גם טיפול תרופתי מותאם. המעקב הסדיר מאפשר וידוא רמות סוכר בטווח התקין, התפתחות וגדילה תקינות של העובר, והפניה לילוד במידת הצורך. 

הריון בגיל מאוחר/מבוגר

הריון בגיל מבוגר, המוגדר לרוב כהריון אחרי גיל 40, מלווה בסיכונים מוגברים המחייבים מעקב צמוד. כיום בישראל, כ-5% מכלל הלידות הן של יולדות מעל גיל 40. נשים בגילאים אלו עשויות להתמודד בשיעור גבוה יותר עם סיכונים כמו רעלת הריון, סוכרת הריונית, לידות מוקדמות ומשקלי לידה נמוכים.
קיים שיעור גבוה יותר של הפלות, ושל בעיות גנטיות בעובר. בנוסף, בגילאים אלה קיים סיכוי גבוה יותר לקיומן של מחלות רקע אמהיות, אשר עשויות להשפיע על מצב ההריון. מבחינת אופן הלידה, שיעור הניתוחים הקיסריים בגיל המבוגר גבוה הרבה יותר. לצד זאת, מרבית הנשים בגיל מבוגר חוות הריונות בריאים ותקינים בעזרת ליווי רפואי מותאם, הקפדה על בריאות תקינה ומעקב קפדני אחר הסיכונים האפשריים. 

הריון תאומים

הריון תאומים הוא שונה מהותית מהריון רגיל של עובר יחיד. זהו מצב מיוחד הדורש מעקב צמוד יותר, בשל הסיכונים הייחודיים הקיימים בהריון שכזה. הריון תאומים נחשב להריון בסיכון גבוה, בין היתר עקב סיכוי גבוה יותר ללידות מוקדמות הגורמות לפגות, עיכוב בגדילת העוברים, משקלי לידה נמוכים ועליה בשכיחות כל סיבוכי ההריון כגון רעלת הריון. בהריון תאומים זהים, החולקים שליה אחת, קיימים סיבוכים נוספים הקשורים בקשרי הדם שקיימים בין חלקי השליה של כל עובר. המעקב בהריון תאומים כולל בדיקות תכופות יותר, כמו אולטרסאונד להערכת משקלי העוברים, מעקב אחר אורך צוואר הרחם לניבוי סיכון ללידה מוקדמת, ומעקב אחר גורמי סיכון לרעלת הריון.  תכנון הלידה במקרה של תאומים מתבצע בקפדנות, בדיון עם היולדת על מנת להסביר את מהלך הלידה הצפוי. שקילת אופן הלידה תבוצע תוך התחשבות במצג העוברים, משקלי העוברים וההפרשים ביניהם, ברקע המילדותי וגיל היולדת, וכמובן ברצונה והעדפתה של האם. 

הריון אחרי לידה מוקדמת

לידות מוקדמות מתרחשות בכ 10% מן הלידות. המשמעות של לידה מוקדמת היא לידת פג על כל המשתמע מכך. התינוק שנולד לפני הזמן יכול לסבול מפגיעות שונות אשר נגרמות כתוצאה מהפגות. החומרה של אותן פגיעות, והסיכויים של התינוק לשרוד, תלויים בעיקר בשבוע ההריון בו נולד, במשקל של הפג, וגם במספר טיפולים מקטיני נזק אותן אנו נותנים כאשר יש חשש מלידה מוקדמת. אחרי לידה מוקדמת אחת, יש כ- 20% סיכוי ללידה מוקדמת נוספת. הסיכוי ללידה מוקדמת עולה ככל שיש יותר לידות מוקדמות בעבר, וככל שהן התרחשו בשבועות צעירים יותר. הריון לאחר לידה מוקדמת דורש מעקב הריון מיוחד. אחד המדדים שאנחנו משתמשים בו כדי לנבא סיכון ללידה מוקדמת הוא אורך צוואר הרחם, ובהריון כזה נבצע מעקב אורך צוואר החל מתחילת הטרימסטר השני. בנוסף, ננסה לאתר את הגורמים ללידה המוקדמת שהיתה בעבר, למנוע אותם ולתת טיפולים מתאימים למניעה של לידה מוקדמת לפי הצורך.


שאלות ותשובות על מעקב הריון

מומלץ לקבוע את הפגישה הראשונה  מיד לאחר קבלת תוצאה חיובית בבדיקת הריון. בדיקת האולטרסאונד הראשונה תבוצע באופן אידיאלי בשבוע 6-7. בפגישה זו מוודאים את תקינות ההריון הצעיר, קובעים את גיל ההריון המדוייק, עוברים על הרקע המילדותי והמצב הבריאותי הבסיסי, מקבלים הפניות לבדיקות דם, כמו גם הנחיה והסברים לגבי הבדיקות הצפויות בהמשך הדרך. 

יש בדיקות אשר מומלץ לבצע בכל הריון, ויש כאלה אשר ממליצים רק לחלק מהנשים כתוצאה ממצבים שונים אשר מתעוררים במהלך ההריון או כתוצאה מגורמי סיכון. בעוד שהבדיקות הן מומלצות, הן נתונות בסופו של דבר לשיקול דעת ובחירת האישה, לאחר הבנת כל המשמעויות- המשמעות של ביצוע הבדיקה, כמו גם המשמעות של אי ביצועה. 

סקירת מערכות היא בדיקת אולטרסאונד שמטרתה לבדוק את מבנה העובר ואיבריו, ולסרוק אותו מבחינה אנטומית.  הבדיקה מזהה מומים מבניים ואף מסייעת בהיערכות ללידה. במהלך ההריון קיימות שתי סקירות אשר הן בגדר שגרה, וסקירה שלישית שמבוצעת בטרימסטר השלישי על פי בחירת בני הזוג.

בהריון בסיכון גבוה בדרך כלל תכיפות המעקב והיקף הבדיקות יהיה גבוה יותר.  מהות הבדיקות הספציפיות תוכתב על ידי מצב ההריון וההרה, והסיבה בגינה ההריון מוגדר בסיכון גבוה. 

בדיקת העמסת סוכר המבוצעת בין שבועות 24-28 מזהה ומאתרת סוכרת הריון. בבדיקה זו שותה ההרה תרכיז המכיל 50 גרם סוכר, עם מדידת סוכר אחת אשר מבוצעת שעה לאחר השתיה.  במרבית ההריונות, נתחיל מבדיקת סקר זו ורק אם היא אינה תקינה, נעבור לבדיקה האבחנתית- העמסת סוכר מלאה של 100 גרם, בעקבותיה נלקחות מספר מדידות סוכר לאורך 3 שעות. 

ניטור עוברי רושם לאורך פרק זמן את קצב הלב של העובר ואת רמת הפעילות שלו. בדיקה זו מאפשרת קבלת אשרור לגבי מצבו החמצוני של העובר והתפקוד המוחי שלו. במהלך בדיקה זו, יושם מתמר חיצוני על רחם האישה באזור הדופק העוברי, ובסופה יתקבל פלט רישום אשר פענוחו יבוצע על ידי הרופא.

בהחלט. כל הריון הוא ייחודי ושונה, עם עובר נפרד לחלוטין.  מעקב הריון הוא חיוני על מנת לוודא את בריאות האם והעובר בכל הריון מחדש. סיבוכי הריון חדשים, אשר לא היו בעבר, יכולים להופיע לראשונה בהריונות חוזרים. 

קישורים שימושיים:

  • מחקר על חשיבות סקירת מערכות בהריון: "מחקרים עדכניים על סקירת מערכות באתר PUBME
  • ארגון הבריאות העולמי (WHO): "המלצות למעקב הריון בריא

השאירי פרטים