לידה אחרי ניתוח קיסרי היא נושא שמעסיק נשים רבות, לאור העובדה שלידה קיסרית היא אחת מדרכי הלידה השכיחות בעידן המודרני. שיעור הניתוחים הקיסריים במדינות מערביות, לרבות ישראל, עומד היום על כ-25%–35% מכלל הלידות. מדובר בהליך רפואי מציל חיים במקרים רבים, אך אינו חף מהשלכות וסיכונים, הן בלידה עצמה והן בלידות עתידיות. נשים רבות אשר עברו ניתוח קיסרי שואלות את עצמן: האם בהריון הבא אוכל ללדת בלידה נרתיקית רגילה? מהם הסיכויים שלי להצליח? האם זה בטוח לי ולעובר? מה היתרונות ומה הסיכונים? והאם זו בכלל אפשרות שעומדת בפניי?
התשובה, כמו ברפואה בכלל, היא אינדיבידואלית ומשתנה מאישה אחת לשניה, בהתאם למצב הרפואי הייחודי לכל אישה. בשנים האחרונות יותר ויותר נשים יולדות בלידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי – תהליך המכונה VBAC Vaginal Birth After Cesarean. מדובר באפשרות שמומלץ לבחון עם הרופא המטפל, תוך הבנה מלאה של הסיכונים, היתרונות וההתאמות הנדרשות. במאמר זה נסקור בהרחבה את כל מה שחשוב לדעת על נסיון לידה אחרי קיסרי –TOLAC- Trial of labor after cesarean, מתי זה אפשרי, מתי עדיף לבחור בקיסרי חוזר, ומה אומרים המחקרים העדכניים בתחום.
מהי לידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי (VBAC)?
VBAC – ראשי תיבות של Vaginal Birth After Cesarean – היא לידה נרתיקית (רגילה) של אישה שעברה בעבר ניתוח קיסרי. נסיון הלידה עצמו, טרם הלידה, נקרא בדיוק רב יותר TOLAC- ראשי תיבות של Trial Of Labor After Cesarean. בעבר נהגו לחשוב שניתוח קיסרי מונע אפשרות ללידה רגילה בעתיד, אך כיום, הודות להתקדמות היכולת הרפואית, ידע ממחקרים קליניים והניסיון המצטבר, ידוע כי רבות מהנשים שעברו ניתוח קיסרי מסוגלות ללדת בלידה רגילה, ולעיתים אף בצורה בטוחה יותר מהלידה הקודמת.
לידה רגילה אחרי קיסרי מאפשרת להימנע מניתוח חוזר ומלווה לרוב בהחלמה מהירה יותר, פחות סיבוכים, פחות סיכונים הקשורים להרדמה וכמובן אפשרות ללידות רגילות בעתיד. עם זאת, VBAC אינה מתאימה לכל אחת, ויש לשקול אותה בהתאם לקריטריונים רפואיים מדוייקים כמו סוג החתך הקודם ברחם, מספר הניתוחים שעברה האישה בעבר, סיבת הניתוח הקודם ומצב ההריון הנוכחי.
חשיבות הבחירה המודעת
בבחירה בלידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי יש חשיבות גדולה להיכרות עם הסיכונים והסיכויים. מחקרים מצביעים על כך שכ-60%–80% מהנשים שמתאימות ל-VBAC אכן מצליחות ללדת בלידה נרתיקית מוצלחת. מדובר באחוז הצלחה גבוה יחסית, במיוחד כאשר ההריון מתקדם באופן תקין והלידה מתבצעת בהשגחה רפואית, תוך ניטור מתמיד של האם והעובר. המפתח לחוויית לידה מוצלחת לאחר ניתוח קיסרי טמון בכך, שהיולדת תנהל דיון מושכל עם רופאיה, הן במהלך מעקב ההריון והן לקראת הלידה ובחדר הלידה, להבנת מכלול השיקולים- בעד ונגד, במקרה של ההריון הספציפי שלה. רק כך, יכולה כל יולדת לקבל את ההחלטה המודעת והטובה ביותר עבורה, בין אם תהיה זו נסיון לידה רגילה, ובין אם ניתוח קיסרי חוזר.
מתי אפשר ללדת VBAC?
לידה רגילה אחרי קיסרי מתאפשרת בעיקר כאשר:
- היה רק ניתוח קיסרי אחד קודם.
- החתך הקודם ברחם היה רוחבי(transverse) ולא אורכי, ואין תיאור ספציפי מסיכום הניתוח הקודם אשר מחשיד לפגיעה בגוף הרחם.
- אין מניעה רפואית חדשה מניהול לידה רגילה, כגון שליית פתח, מצג שאינו ראש או עובר גדול במיוחד.
- היולדת מעוניינת לנסות לידה רגילה ומבינה את הסיכונים והיתרונות.
חשוב לזכור: ההחלטה על סוג הלידה צריכה להתקבל יחד עם הרופא/ה המטפל/ת, תוך בחינה של כלל הנתונים הרפואיים העדכניים.
באילו מצבים הסיכוי להצלחה בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי גבוה?
לכל אישה אשר מעוניינת בלידה רגילה לאחר קיסרי סיכויי הצלחה שונים. אותם סיכויי הצלחה מושפעים מנתונים רבים, כאשר העיקריים ביניהם מובאים כאן:
- סיבת הניתוח הקיסרי הקודם: כאשר הניתוח הקודם היה עקב סיבה אשר נוטה לחזור על עצמה, כגון מבנה וגודל האגן של האישה, הסיכוי להצליח נמוך מאשר במצבים בהם סיבת הניתוח היתה חד פעמית. דוגמה לסיבות חד פעמיות, אשר מאפיינות את הלידה הקודמת ויכולות להשתנות לגמרי בהריון הנוכחי, הן מצג עכוז, לידת תאומים, שלית פתח או שמט של חבל הטבור.
- מספר הניתוחים הקודמים: לאחר ניתוח אחד ניתן ואף רצוי לשקול VBAC, לאחר שניים ההמלצה הינה על ניתוח קיסרי חוזר אולם לא קיים איסור גורף על לידה רגילה בנתונים מסויימים. ואולם, לאחר שלושה ומעלה הסיכוי להצליח נמוך ביותר, ולידה במצב זה עומדת בניגוד מוחלט להמלצה הרפואית.
- קיומן של לידות נרתיקיות קודמות: כאשר יולדת מגיעה ללידה לאחר ניתוח קיסרי קודם, סיכוייה להצליח עולים אם היו לה לידות נרתיקיות קודמות, גם לפני אולם בעיקר אחרי הניתוח הקיסרי.
- היעדר סיבוכים או סיכונים חריגים בהריון הנוכחי: במצבים בהם ההריון והלידה הם בסיכון נמוך, כלומר הריון של עובר יחיד, במשקל תקין, במועד, עם מיקום שליה תקין וללא תבניות פתולוגית בניטור העוברי- הסיכוי להצליח בלידה רגילה עולה.
- התפתחות לידה באופן ספונטני: כאשר הלידה מתחילה באופן עצמוני, ולא נדרש תהליך של השראת לידה- הסיכוי להצליח עולה, והסיכוי לסיבוכים יורד.
מהם הסיכונים בלידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי?
למרות ש־VBAC נחשבת לאופציה בטוחה עבור נשים רבות, חשוב להיות מודעים לסיכונים האפשריים. ההחלטה לנסות לידה רגילה לאחר קיסרי צריכה להתקבל לאחר דיון מקיף עם רופא/ת הנשים, תוך בחינת הסיכונים האישיים של המטופלת.
קרע ברחם (Uterine Rupture)
זהו הסיכון המרכזי והמשמעותי ביותר בלידה רגילה לאחר קיסרי. קרע ברחם מתרחש כאשר הצלקת הרחמית שנותרה מהניתוח הקודם נפתחת, או נקרעת במהלך הצירים. הקרע יכול להיות לאורך כל הצלקת הרחמית הקודמת, או רק בחלקה. קרע של הרחם הוא מצב חירום מיילדותי, אשר מסכן את האם והעובר, ודורש ניתוח קיסרי דחוף. הסימנים הקליניים אשר מחשידים לקרע רחמי הם שינויים בדופק העובר, הופעת דימום חריג, שינוי במבנה ומראה הרחם, עליה או שינוי בגובה הראש בבדיקה וגינלית, וכאבים בכתפיים.
- הסיכון לקרע ברחם בלידה לאחר ניתוח קיסרי אחד עם חתך רחמי רוחבי (transverse) מוערך בכ- 0.5%.
- לאחר שני ניתוחים קיסריים, הסיכון עולה לכ-1.5-2%
- כאשר הלידה מופעלת באופן יזום לרבות באמצעות שימוש בתרופות, הסיכון לקרע רחמי עולה פי 2-3 מאשר במצב של לידה אשר מתחילה ספונטנית.
צורך בהתערבות דחופה
במקרה של סיבוך כלשהו במהלך הלידה – כמו האטות בדופק העובר, חוסר התקדמות של הלידה או חשד לקרע ברחם – ייתכן ויידרש ניתוח קיסרי דחוף. בניתוח חירום, בניגוד לניתוח אלקטיבי (מתוכנן מראש)- שיעור הסיבוכים עולה, הן לאם והן לעובר. בנוסף, בלידה ראשונה לאחר ניתוח קיסרי, עולה מעט הסיכוי ללדת בלידה מכשירנית. VBAC מחייב התנהלות במסגרת רפואית המוכנה לתגובה מיידית, עם צוות מיומן, חדר ניתוח זמין ואמצעים לניטור מתמיד.
שליה נעוצה
כאשר השליה בהריון הנוכחי משתרשת באזור הצלקת הרחמית הקודמת, יכול להיווצר מצב של שליה נעוצה. זוהי שליה אשר משתרשת עמוק מהרגיל בדופן הרחם, ויכולה לחדור לשריר הרחם וגם לאיברים סמוכים. מצב זה בדרך כלל אינו מהווה בעיה במהלך ההריון, אלא גורם לקושי ניכר בהפרדת השליה לאחר הלידה, ועלול לגרום לאובדן דם רב סביב הלידה. במצבים של שליה נעוצה, יש להיערך מראש עם צוות מתאים, מוצרי דם ואפשרות של ניתוח קיסרי מורכב.
אי הצלחת הניסיון ללידה רגילה
בין 20% ל־40% מהנשים המנסות VBAC יזדקקו לבסוף לניתוח קיסרי חוזר במהלך הלידה. ניתוח חירום לעיתים כרוך ביותר סיבוכים מאשר ניתוח מתוכנן. חשוב להדגיש: כאשר הלידה מתבצעת בתנאים מתאימים, עם ניטור רציף ובליווי צוות מנוסה – הסיכון הכללי נמוך יחסית, והסיכוי ללידה מוצלחת גבוה מאוד.
סיבוכים עובריים ומצוקת עובר
קרע רחמי הינו מצב אשר מסכן גם את העובר. אולם, אם מוציאים את הסיכונים העובריים הנובעים מקרע רחמי, אזי הסיכונים לעובר בלידה לאחר ניתוח קיסרי קודם אינם שונים מהותית מהסיכונים בכל לידה רגילה אחרת.
יתרונות של לידה נרתיקית אחרי קיסרי
עבור נשים שמתאימות ל־VBAC, לידה נרתיקית עשויה להציע יתרונות רבים לעומת לידה קיסרית חוזרת. יתרונות אלו נוגעים הן לבריאות האישה, הן להתאוששות לאחר הלידה, והן להריונות עתידיים.
החלמה מהירה וקלה יותר
אחד היתרונות הבולטים של לידה רגילה הוא זמן ההחלמה הקצר יחסית. בעוד שלאחר ניתוח קיסרי האישה נדרשת לשהות בבית החולים 3–5 ימים עם תקופת החלמה של מספר שבועות, לידה רגילה מאפשרת לרוב שחרור תוך 24–48 שעות, עם חזרה מהירה יותר לפעילות יומיומית.
פחות סיבוכים רפואיים
לידה נרתיקית כרוכה בפחות סיבוכים הקשורים לניתוחים – כגון זיהומים, פגיעה באיברים סמוכים, הצטלקות פנימית (הדבקויות), דימומים כבדים או תגובות להרדמה.
שיפור בפריון העתידי
נשים שילדו בלידה רגילה נוטות להתמודד עם פחות בעיות פוריות בהמשך, במיוחד בהקשר של צלקות ברחם או הידבקויות ברחם (Asherman’s Syndrome), או הידבקויות סביב החצוצרות, שעלולות להיגרם מניתוחים חוזרים.
סיכון מופחת לסיבוכי השתרשות השיליה בהריונות הבאים
לידות קיסריות חוזרות מעלות משמעותית את הסיכון לשיליה נעוצה (Placenta Accreta), שיליית פתח ושילובם- שלית פתח נעוצה. כל אחד ממצבים אלה טומן בחובו סיכונים נוספים בלידה, ובעיקר הסיכון לדימום מוגבר או קושי בהפרדת השליה. לידה נרתיקית מפחיתה את הסיכון לסיבוכים אלו.
היעדר הגבלה במספר הלידות העתידיות
ככל שהאישה עוברת יותר ניתוחים קיסריים, כך עולה הקושי בניתוח עתידי נוסף. ניתוחים חוזרים גורמים להידבקויות והצטלקויות פנימיות בבטן, והידבקות של איברים פנימיים לרחם, מה שמעלה את הקושי הטכני בניתוח ואיתו את הסיכוי לסיבוכים לאם ולעובר. לידה רגילה לאחר ניתוח אחד סוללת את הדרך ללידות וגינליות נוספות גם בהמשך, מה שמשמעותי בעיקר בנשים המתכננות לידות רבות נוספות.
חוויית לידה טבעית
לנשים רבות חשוב לחוות לידה טבעית, מתוך רצון להתחבר לתהליך הלידה, להרגיש משתתפת פעילה בו ולקבל את השליטה בגופן, אשר היתה חסרה להן בלידה הקודמת. לידה רגילה אחרי קיסרי יכולה להיות חוויה מתקנת עבור נשים שחוו לידה קודמת טראומטית, בה לא היתה להן שליטה על מהלך הלידה או התוצאות. לידת VBAC מוצלחת מהווה חוויה חיובית, מחזקת ומתקנת עבור יולדות רבות. זה המקום לציין, כי גם ניתוח קיסרי מתוכנן, ידידותי, באווירה רגועה ומחבקת יכול להוות חוויה מתקנת לא פחות.
יתרונות בריאותיים לתינוק
בדרך כלל, בלידה רגילה קיים פחות סיכון לקשיי נשימה אצל התינוק, בהשוואה לניתוח קיסרי – במיוחד כאשר מדובר בקיסרי מוקדם. בתהליך של לידה רגילה, נדחקים מי השפיר החוצה מדרכי הנשימה של הילוד, מה שמכין את הריאות טוב יותר לקליטת חמצן, ומפחית סיכוי להתנשמות. לידה רגילה גם משפרת את תפקוד מערכת החיסון של הילוד, בשל המעבר דרך הפלורה החיידקית אשר נמצאת בתעלת הלידה ורכישת המיקרוביום הראשוני של הילוד.
מתי נבחר בלידה קיסרית חוזרת?
למרות היתרונות הברורים, במקרים מסוימים ההמלצה הרפואית תהיה לבצע שוב לידה קיסרית. להלן מספר מקרים בהם ימליץ הצוות או הרופא המטפל על לידה קיסרית חוזרת ללא נסיון לידה רגילה :
- סיבות בלתי תלויות לניתוח קיסרי- שלית פתח, זיהום פעיל בהרפס, עובר גדול בנוכחות סוכרת הריון ועוד.
- ריבוי ניתוחים קודמים
- עובר במצג שאינו ראש
- בקשת היולדת, לאחר הסבר מלא
- חשד לשליה נעוצה
- ניתוח קודם בפתיחה מלאה, כאשר הסיבה של הניתוח תלויה במבנה האגן, והעובר הנוכחי במשקל דומה או גדול מהקודם
- ניטור עוברי לא תקין אשר מחשיד לקרע רחמי ולא מאפשר לנהל לידה רגילה באופן בטוח
טבלה: השוואה בין VBAC ללידה קיסרית חוזרת
פרמטר | VBAC (לידה נרתיקית אחרי קיסרי) | קיסרי חוזר |
סיכוי להצלחת הלידה המתוכננת | כ-60%–80% | ודאי (100%) |
זמן החלמה | קצר (ימים בודדים) | ארוך יותר (שבועות) |
סיכון לקרע ברחם | 0.5% | נמוך מאוד |
סיכון לזיהומים | נמוך יותר | גבוה יותר |
אפשרות ללידות עתידיות רבות | טובה יותר, פחות הגבלה | עלולה להיפגע |