גינקולוגיה של נערות ומתבגרות
נערות ומתבגרות

ייעוץ, טיפול ובדיקה גינקולוגית עבור נערות ומתבגרות יהיו שונים משל נשים מבוגרות יותר, בעיקר בעקבות גילן הצעיר והעובדה שהן פוגשות לראשונה את עולם רפואת הנשים. עבור נערות, תקופת ההתבגרות היא מורכבת ביותר ומלווה בשינויים רבים, לרבות הופעת הווסת לראשונה, התמודדות עם תסמינים סביב או לקראת הווסת, והצורך בקבלת הסבר והתאמה של אמצעי מניעה. לפיכך, טיפול בקבוצת גיל ייחודית זו דורשת גישה מתאימה, רגישות יתרה ומתן הסברים המותאמים לגיל ולניסיון של המתבגרת או האישה הצעירה.
טיפול בנערות ומתבגרות יכול לכלול בין היתר מתן מענה לנושאים:
- כאבי וסת
- תסמונת קדם-וסתית
- וסתות לא סדירים - מרוחקים, תכופים או הפסקת הווסת
- התחלה של פעילות מינית
- הסברים על אמצעי מניעה
גינקולוגיה של נערות ומתבגרות: כל מה שצריך לדעת
רפואת נשים המותאמת לנערות ומתבגרות היא תחום ייחודי ומרתק, המתמקד בטיפול רפואי מותאם לבנות צעירות בגילאי ההתבגרות המוקדמים ועד תחילת הבגרות. גילאים אלו מאופיינים בשינויים פיזיולוגיים, הורמונליים ורגשיים משמעותיים, ולכן נדרשת גישה מקצועית ועדינה שתספק מענה רפואי, רגשי וחינוכי. המפגש של הנערה עם רופאת הנשים הוא פעמים רבות החלון הראשון אשר נפתח לה לעולם רפואת הנשים, מה שהופך אותו לחשוב וייחודי כל כך. במאמר זה אסביר על תחום הגינקולוגיה של נערות ומתבגרות, המצבים הרפואיים הנפוצים, ואפשרויות הטיפול.
המטרות המרכזיות בליווי גינקולוגי של נערות ומתבגרות:
- שמירה על בריאות רב-מערכתית: הליווי הגינקולוגי בגיל צעיר מסייע להבטיח בריאות פיזית והורמונלית תקינה.
- אבחון מוקדם: זיהוי בעיות רפואיות בשלבים מוקדמים כמו אי סדירות במחזור, הפסקת וסת, איחור בהתפתחות המינית, תסמונת השחלות הפוליציסטיות ועוד.
- מניעת מחלות: מתן הדרכה נכונה לשמירה על היגיינה גינקולוגית, מניעת זיהומים, מחלות העוברות ביחסי מין, מניעת סרטן צוואר הרחם, ושמירה על אורח חיים בריא.
- מניעת הריון: הדרכה מתאימה והתאמת אמצעי מניעה.
- תמיכה רגשית, הרגעה ומתן מענה לדאגות וחששות: גיל ההתבגרות מלווה בשינויים גופניים ורגשיים רבים. רופאות נשים העוסקות בתחום זה מספקות לנערה גם ייעוץ, הרגעה, תמיכה והכוונה.
תחומי עיסוק עיקריים
חינוך לבריאות מינית והדרכה אישית
אחד מתפקידיה המרכזיים של הגינקולוגית לנערות ומתבגרות הוא לספק מידע מותאם גיל על התהליכים הפיזיולוגיים שהנערות חוות. ההסבר כולל מידע על הופעת המחזור, שינויים הורמונליים בגוף, תהליכים תקינים וחריגים, והכוונה של הנערה לשמירה והגנה על עצמה ממחלות מדבקות או הריונות לא רצויים. שיחה והדרכה זו, המתרחשת במפגש עם רופאת הנשים, מסייעת לנערה להבין את גופה, לשאול שאלות ולמנוע מצבים של בורות או אי הבנה. כמו כן, שיחה עם רופאת נשים מסייעת לנערה בשמירה על בריאותה וגופה לשנים קדימה.
טיפול בהפרעות הורמונליות
הפרעות או אי סדירויות הורמונליות נפוצות בגיל ההתבגרות ויכולות לבוא לידי ביטוי באי סדירות של המחזור החודשי, איחור בהופעה ראשונית של המחזור החודשי, הפסקת וסתות, התפתחות מינית מוקדמת או מאוחרת, ואפילו בעיות כמו אקנה חמורה. בעיה הורמונלית שכיחה מאוד בתקופת גיל ההתבגרות היא תסמונת השחלות הפוליציסטיות, מצב בו עקב היעדר או מיעוט ביוצים יש הפסקת וסתות באופן מוחלט או וסתות מרוחקים ולא סדירים. באמצעות אבחון מקצועי, ניתן להגיע לאבחנה ולאפשר טיפולים מותאמים על כל סוגיהם, החל משינוי באורח החיים, דרך טיפולים משלימים וצמחיים ועד טיפול הורמונלי על סוגיו השונים.
טיפול במצבים גינקולוגיים ייחודיים
מתבגרות רבות סובלות מבעיות סביב המחזור החודשי: בנות צעירות נוטות לסבול מאוד מכאבי מחזור חזקים ומשביתים אשר פוגעים בפעילותן השגרתית, דימומים חזקים או ממושכים, הפסקת וסתות למשך תקופות ארוכות או תסמונת קדם וסתית- PMS, אשר מתאפיינת במגוון תסמינים שונים בשבוע שטרם הופעת הדימום הוסתי. לעיתים, סביב תחילת קיום יחסי מין, יכולה הנערה להתחיל לסבול מכאבים או צריבה בנרתיק, דלקות חוזרות בנרתיק או במערכת השתן, ושלל תסמינים נוספים המסבים אי נוחות רבה. במפגש עם רופאת הנשים ניתן באמצעות תשאול ובדיקה גופנית מותאמת ועדינה להשלים הערכה של מצבים אלה ולהציע הסברים, הרגעה ופתרונות.
תמיכה בהתפתחות תקינה
בגיל הילדות וההתבגרות, שינויים או עיכובים בהתפתחות המינית יכולים להיות מקור לדאגה הן עבור הנערה והן עבור הוריה. במקרים אלה, רופאת הנשים יכולה לבצע הערכה של המצב על פי קריטריונים גופניים ומעבדתיים, להבחין בין מצב שהוא בגדר הנורמה למצב אשר מצריך התערבות, ולכוון את הבירור והטיפול בהתאם.
התאמת אמצעי מניעה
בגיל ההתבגרות, תחווה הנערה פעמים רבות את המפגש הראשון עם יחסי מין. בחירת אמצעי מניעה מתאים מהווה חלק חשוב וראשוני במסע הזה. רצוי מאוד, שהנערה תקבל את המידע על האפשרויות השונות למניעת הריון העומדות לרשותה לפני שהיא מתחילה להיות פעילה מינית, על יתרונותיהם וחסרונותיהם, ואף תדע כיצד להמנע מהריון לא רצוי. עקב ריבוי המידע שנמצא ברשתות לגבי אמצעי המניעה השונים, ממנו ניזונות הנערות פעמים רבות, וחלקו שגוי- חשוב שתקבל ייעוץ והסברים מהימנים מאשת מקצוע אשר תסייע לה לבחור את אמצעי המניעה המתאים ביותר עבורה, ותנהל איתה שיחת תיאום ציפיות לגבי התופעות הצפויות.
מצבים רפואיים שכיחים בגינקולוגיה של נערות ומתבגרות
הפרעות במחזור הווסת
- אי סדירות המחזור החודשי: מצב נפוץ בקרב מתבגרות, במיוחד בשנים הראשונות להופעת הווסת. אי סדירות זו נובעת פעמים רבות משינויים הורמונליים טבעיים והבשלת הציר ההורמונלי.
- אמנוריאה (היעדר מחזור): מצב שבו המחזור אינו מופיע כלל או נפסק לתקופה ממושכת. ישנה אמנוריאה ראשונית- אי קבלת וסת ראשונה, או אמנוריאה שניונית- הפסקת דימומים וסתיים אשר היו בעבר.
- דימום וסתי חזק (Menorrhagia): דימום וסתי מוגבר שעלול לגרום לאנמיה ולעייפות.
- דימומים בין וסתיים (Metrorrhagia): דימומים לא סדירים, בין וסתות. בדרך כלל דימומים אלה יהיו קלים יותר מהדימום הוסתי.
- אוליגומנוריאה (מחזורים מרוחקים): דימומים וסתיים מועטים או מרוחקים זה מזה. אוליגומנוריאה יכולה להתבטא בדימום אחת לחודשיים שלושה, ואף עד חצי שנה. תופעה זו בדרך כלל נובעת מהיעדר ביוצים, ויכולה להיות ביטוי של תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
דרכי טיפול:
- הערכה מלאה של הסימפטומים, בדיקות המעבדה והמצב הרפואי, והגעה לאבחנה נכונה אשר היא בסיס הטיפול
- מתן הסברים והרגעה, המתנה במקרה הצורך- פעמים רבות אלה מספיקים!
- טיפול בסיבה הספציפית אשר גורמת להפרעה במחזור הווסת- הטיפול יכול להיות ייעוץ תזונתי, שינוי במשקל, איזון בלוטת התריס ועוד
- טיפול הורמונלי במקרה הצורך- הטיפול יכול להיות על ידי גלולות למניעת הריון, טיפול המכיל פרוגסטרון בלבד לסרוגין, או כל אמצעי הורמונלי אחר
- טיפול ברפואה משלימה וצמחי מרפא- נפוץ מאוד שיח אברהם
- תוספי ברזל במקרה של דימומים כבדים אשר גורמים לירידה בהמוגלובין
כאבי מחזור חזקים (Dysmenorrhea)
מתבגרות ונערות רבות מאוד סובלות מכאבים עזים ביותר בעת המחזור החודשי. כאבים אלה משפיעים על איכות החיים ועל תפקודן השוטף של המתבגרות. הכאבים שכיחים ביותר ביומיים הראשונים של הדימום הוסתי, ונובעים מהתכווצויות חזקות של הרחם. לעיתים, הכאבים נמשכים למשך כל ימי הדימום הוסתי, או מתחילים מספר ימים לפניו. הכאבים יכולים להקרין לגב ולרגליים, ולעיתים הם מלווים בתסמינים נוספים כמו בחילות וכאבי ראש.
פתרונות אפשריים:
- טיפול תרופתי נוגד כאבים- עדיפות לתרופות משככות כאבים אשר גם מפחיתות את התכווצות הרחם
- טיפול ברפואה משלימה ודיקור סיני
- שימוש בטכניקות הרפיה כמו נשימות, יוגה ומדיטציה
- שימוש בבקבוק חם או מים חמים להקלה בכאבים
- טיפול בגלולות למניעת הריון או פתרונות הורמונליים נוספים
זיהומים ודלקות בנרתיק, במערכת השתן ובאגן
זיהומים נפוצים כמו דלקות בנרתיק (Vaginitis) עלולים להופיע גם בנערות ומתבגרות. הגורמים עשויים להיות חיידקים, פטריות, וירוסים או לעיתים רחוקות יותר מזהמים חד תאיים שונים. שכיחה ביותר מביניהם היא דלקת פטרייתית של הנרתיק, אשר מתחילה להופיע בגיל בו עולה האסטרוגן- גיל ההתבגרות. ישנן נערות אשר סובלות מדלקות חוזרות בשתן, תופעה הנפוצה יותר לאחר התחלת פעילות מינית. לעיתים, נראה בנערות מחלות העוברות ביחסי מין- STD
מניעה וטיפול:
- הקפדה על היגיינה אישית
- שימוש בלבוש תחתון מתאים, המנעות ממוצרים אשר יכולים להחמיר גרד או דלקת
- המנעות משטיפות פנימיות של הנרתיק
- הגעה לאבחנה המדוייקת
- טיפול אנטיביוטי או אנטי-פטרייתי בהתאם לאבחנה
- שקילת טיפול קבוע או מונע במקרים של זיהומים תכופים
- טיפול אנטיביוטי מונע במקרים של דלקות חוזרות בשתן
- הנחיה לטיפול בבן הזוג במקרה הצורך
- הדרכה למניעת זיהומים בעתיד
תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)
תסמונת זו קיימת בכ- 6-12% מהנערות והנשים, ומאופיינת במיעוט או היעדר ביוצים, דבר הנגרם עקב הפרעה אנדוקרינית הורמונלית של השחלה עצמה. היעדר הביוצים גורם לכך שאין כמעט ייצור פרוגסטרון (הורמון אשר מופרש לאחר ביוץ בלבד), ולפיכך אין מחזור הורמונלי סדיר שמביא לדימומים וסתיים סדירים. תסמונת השחלות הפוליציסטיות מאובחנת על ידי מספר קריטריונים, הכוללים את אופי ותדירות הדימומים, תמונה אופיינית באולטרסאונד וסימני היפר-אנדרוגניזם כגון שיעור יתר, התקרחות ואקנה. כמו כן, ניתן להיעזר בבדיקות דם אשר תומכות לעיתים באבחנה. כמחצית מהנערות או הנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות סובלות גם מעודף משקל. ההסתמנות בנערות יכולה להיות היעדר וסתות למשך תקופות ארוכות, עם אפשרות של דימומים קלים ולא סדירים הנובעים מחשיפה של רירית הרחם לאסטרוגן בלבד, ללא פרוגסטרון.
אפשרויות הטיפול:
- שינוי אורח החיים- ירידה במשקל היא חלק חשוב באיזון תסמונת זו, כאשר גם ירידה של ק"ג ספורים במשקל יכולה להחזיר ביוצים סדירים. תוספת של פעילות גופנית סדירה היא חשובה במיוחד
- ליווי תזונאית מומחית לנערות ומתבגרות
- טיפול ברפואה משלימה, דיקור סיני לאיזון הורמונלי
- טיפול בתוספי תזונה אשר יכולים לשפר את רמות האנדרוגנים, להוריד תנגודת לאינסולין ולהשיב ביוצים ספונטניים
- לעיתים, בנערות או נשים עם תנגודת לאינסולין, נדרש שימוש בתרופות המשמשות לטיפול בסוכרת
- טיפול הורמונלי בגלולות למניעת הריון- מורידות רמות אנדרוגנים ושומרות על רירית הרחם מעיבוי ושגשוג יתר לאורך זמן
- טיפול הרומונלי ציקלי (מחזורי, על פני חלק מהחודש) בפרוגסטרון בלבד, כחלופה לטיפול בגלולות
האתגרים בגינקולוגיה של נערות ומתבגרות
מחזור לא סדיר
מחזור חודשי שאינו סדיר נפוץ במיוחד בשנתיים הראשונות לאחר הופעת הוסת הראשון (מנרכה), בשל תהליך ההתייצבות וחוסר הבשלות של המערכת ההורמונלית. נערות עשויות לחוות מרווחים בלתי סדירים בין מחזורים, דימומים קלים או כבדים במיוחד. ברוב המקרים מדובר בתהליך טבעי שאינו דורש טיפול, אך ישנם מקרים בהם נחוצה התייעצות רפואית, ובעיקר כאשר התופעה מתמשכת מעבר לשנתיים הראשונות.
כאבי מחזור (דיסמנוריאה)
כאבים חזקים במהלך המחזור החודשי (דיסמנוריאה) הם תופעה שכיחה מאוד. כאבים אלה עלולים להפריע לאיכות החיים של נערות צעירות ולהשפיע על לימודים, ספורט ופעילויות יומיומיות. כאבים אלו נובעים מהתכווצויות של הרחם, והם בדרך כלל עזים יותר בימים הראשונים לדימום. לעיתים, כאבים בוסת או בימים שלפניה עשויים להעיד גם על בעיות חמורות יותר כמו אנדומטריוזיס. כאשר הכאבים חריגים, גורמים לסבל ופגיעה באיכות החיים, הפסד ימי לימודים, או לא מגיבים מספיק למשככי כאבים- רצוי לפנות לייעוץ רפואי מתאים על מנת לקבל פתרונות.
הפסקת מחזור
הפסקת מחזור קיים, או אמנוריאה שניונית, היא היעדר וסתות למשך 3 חודשים לפחות בנערה או אישה אשר היו לה וסתות סדירים, ולמשך שישה חודשים בנערה או אישה אשר היו לא וסתות לא סדירים. חשוב לציין, כי תופעה זו שונה מהיעדר מחזור ראשוני, שהוא איחור בהופעת הוסת הראשון עד לגיל 15 או 16. היעדר מחזור (אמנוריאה) ראשוני וגם שניוני בגיל ההתבגרות מחייב בירור רפואי. בין הסיבות האפשרויות להפסקת מחזור הן שינויים קיצוניים במשקל, משקל גוף נמוך מדי, פעילות גופנית מופרזת, מתח נפשי מתמשך, הפרעות בבלוטת התריס, הפרשת פרולקטין מוגברת, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, הריון, אי ספיקה מוקדמת של השחלות ועוד.
שחלות פוליציסטיות (PCOS)
תופעה שכיחה בגיל ההתבגרות, ומקורה בהפרעה אנדוקרינית פנימית של השחלות. תסמונת זו מאופיינת במחזור לא סדיר עד היעדר מחזור, שיעור יתר, אקנה, התקרחות, השמנת יתר ונטייה לסוכרת. לעיתים, נערות עם תסמונת שחלות פוליציסטיות יסבלו מדימומים תכופים או לא סדירים. הטיפול כולל שינויים באורח החיים, טיפול הורמונלי מסוגים שונים, טיפול משלים ותומך, ולעיתים גם תרופות להורדת רמות הסוכר בדם.
שימוש באמצעי מניעה
במפגש עם נערה בגיל ההתבגרות, חשוב לשלב חינוך מיני הכולל הענקת מידע מהימן על אמצעי מניעה. כיום קיים מגוון רב של אפשרויות לאמצעי מניעה, אשר חשוב להציג בפניה- דבר אשר יסייע לה גם כעת וגם להמשך חייה. גלולות למניעת הריון הן הפתרון הנפוץ ביותר לנערות המעוניינות להימנע מהריון, ויש להן מגוון יתרונות נוספים: סיוע בהסדרת מחזור, הפחתת כאבי מחזור, הקטנת עוצמת הדימום, וטיפול באקנה. קיימים סוגים רבים מאוד של גלולות. מעבר לכך, קיימים גם אמצעי מניעה אחרים כמו מדבקות, קונדומים, נובה רינג והתקן תוך רחמי עם או ללא הורמונים, המותאם לנערות. לכל אמצעי יתרונות וחסרונות, והבחירה באחד מהם תלויה בצרכים האישיים של הנערה. במפגש עם רופאת הנשים אפשר לדון באפשרויות השונות, ולבחור באמצעי המתאים ביותר בהתחשב בצרכיה ורצונה של הנערה.
דימום בין וסתי, דימום תוך כדי גלולות ודימום לא סדיר
דימום בלתי צפוי בזמן נטילת גלולות הוא תופעה נפוצה, במיוחד בחודשים הראשונים של השימוש בגלולות. במקרים רבים הגוף מתרגל לשינויים ההורמונליים ומגיע לשיווי משקל עם הגלולה תוך מספר חודשים. לעיתים, הדימום נמשך מעבר לכך, והוא מפריע לאיכות החיים של הנערה. במקרים אלה, ניתן לשנות את סוג הגלולות מבחינת מינון והרכב, או לשנות את אמצעי המניעה בכללותו. דימום בין וסתי קל יכול להיות נורמלי, וללוות את הירידה באסטרוגן שמתרחשת סביב הביוץ. סיבות נוספות לדימומים בין וסתיים או דימומים שלא במועדם יכולות להיות חוסר בשלות של הציר ההורמונלי בתחילת גיל ההתבגרות, דימום עקב חוסר פרוגסטרון (דימום אנ-אובולטורי) הקיים במקרה של שחלות פוליציסטיות, לשקף שיבוש הורמונלי הנובע ממתח נפשי או מחלה סיסטמית, או להיגרם מבעיות רפואיות אחרות כמו נטייה לדמם הדורשות בירור מקצועי.
חשיבות המעקב הגינקולוגי לנערות ומתבגרות
גיל ההתבגרות הוא שלב המעבר של הנערה מהיותה ילדה לאישה, שלב טעון שינויים גופניים ורגשיים כאחד. בגיל זה מתעצבת ומתפתחת גם המודעות של הנערה לבריאות ולטיפול בעצמה, תוך לקיחת אחריות על בריאותה שלה, הבנה של תהליכים לעומק והיכרות עם גופה. מעבר למפגש הראשון עם רופאת הנשים, אשר השפעתו יכולה לעצב את תחושותיה של הנערה לגבי מפגשים עם רופאי נשים בעתיד, המעקב והייעוץ הגינקולוגי (בעת הצורך) מאפשר לזהות ולטפל בזמן בבעיות רפואיות, ולתת חינוך והכוונה לנערות ולהוריהן. טיפול מקצועי, רגיש ומכיל, מותאם לנערה, אשר שם דגש על התאמה אישית של פתרונות רפואיים יכול לשפר משמעותית את איכות החיים של המתבגרת. מומלץ לפנות לייעוץ גינקולוגי מקצועי בכל שאלה או בעיה כדי להבטיח בריאות תקינה ותמיכה מותאמת.

שאלות נפוצות בגינקולוגיה של נערות ומתבגרות
מתי יש לפנות לגינקולוגית בפעם הראשונה?
אין צורך להביא את הנערה בתחילת גיל ההתבגרות באופן שגרתי, אלא אם מתעוררת בעיה כלשהי: כאבים או גרד, נגעים חשודים, דימומים לא סדירים או עזים, כאבי מחזור קשים, הפסקת מחזור או מחזורים מרוחקים, דימומים כבדים במיוחד, תסמונת קדם וסתית ועוד. כמו כן, מומלץ לפנות בכל מקרה בו הנערה שוקלת יחסי מין וזקוקה לייעוץ לגבי אמצעי מניעה, כמו גם הסברים לגבי מניעת מחלות מין.
האם כאבי מחזור חזקים הם נורמליים?
כאבים המלווים את הימים הראשונים למחזור הם שכיחים ביותר. אם הכאב מפריע לתפקוד ואיכות החיים, או אינו מגיב טוב למשככי כאבים- רצוי להגיע לבדיקה ולחשוב על פתרונות אשר יוכלו לסייע לנערה. כאבים חריגים במיוחד או אשר מתחילים לפני הדימום ומתמשכים מספר רב של ימים יכולים להעיד על בעיות רפואיות נוספות.
כיצד ניתן למנוע זיהומים גינקולוגיים?
שמירה על היגיינה נכונה, הימנעות משימוש במוצרים מגרים והדרכה מותאמת גיל מסייעים במניעה. גם חינוך למניעת מחלות מין וחיסון נגד וירוס הפפילומה מסייעים במניעת מחלות העוברות ביחסי מין, אשר יכולות לפגוע בפוריות או בבריאות העתידית.
האם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ניתנת לריפוי?
תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא אינה מחלה, אלא בעיה אנדוקרינית. היא אינה ניתנת לריפוי, אולם נוטה לחלוף מעצמה בגיל המבוגר יותר. כמו כן, שינוי באורח החיים- תזונה, פעילות גופנית סדירה וירידה במשקל, יכולים להפוך על פיהם תסמינים רבים של תסמנות זו ואף להשיב ביוצים ספונטניים.
כיצד להתמודד עם התפתחות מינית מאוחרת?
רצוי לפנות להערכה רפואית על מנת להגדיר האם מדובר באיחור התפתחותי, ולבצע בירור לאבחון הסיבה וקבלת טיפול מותאם.
האם כל אי סדירות במחזור דורשת טיפול?
לא. בגיל ההתבגרות, אי סדירות במחזור החודשי היא נפוצה, ומקרים רבים לא יצריכו שום טיפול. אם המחזור איננו סדיר, יש גם חשיבות לתדירותו- שכן אם הדימומים תכופים מאוד הם יכולים לגרום לאנמיה, ואם מרוחקים מאוד הם יכולים לשקף בעיה הורמונלית. במקרים האלה, רצוי לפנות לייעוץ רפואי.
מהי החשיבות של הדרכה בגיל ההתבגרות?
הדרכה נכונה מסייעת למתבגרות להבין את השינויים בגופן, לשמור על בריאותן ולמנוע בעיות גינקולוגיות עתידיות. הדרכה נכונה יכולה להפיג חששות רבים וחוסר ביטחון של הנערה בגופה. הדרכה מתאימה יכולה למנוע סיכון של הריונות לא מתוכננים והתמודדות עם השלכותיהם.